Poznáte rozdíl? V pražských ulicích proběhl happening

V rozpálených ulicích jsme testovali chuťové buňky Pražanů. Během happeningu jsme spolu s dobrovolníky rozdávali čokolády, tyčinky a sušenky, ve kterých byl malý rozdíl. Některé z nich byly před a jiné po datu minimální trvanlivosti. Výsledek? Většina ze sta námi oslovených kolemjdoucích chuťový rozdíl nepoznala. Obzvlášť nerozpoznatelné byly slané sušenky.

Dobrý den, chcete si zkusit malý test? Dáme vám něco ochutnat„, tak obvykle začínala konverzace s lidmi v pražských ulicích. Málokdo byl proti, přestože v horkém počasí by každý asi raději testoval nanuky a zmrzlinu.

Pod poklopem jsme měli sušenky a čokoládu. Polovina z kousků byla před datem minimální trvanlivosti a druhá půlka po datu. Poté, co jsme odvážlivcům prozradili naši tajemnou hádanku, jaký je mezi téměř identickými kousky rozdíl, jsme se ještě chvíli bavili o jídle.

Asi dvě třetiny z oslovených vědělo, co znamenají pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. To je lepší výsledek, než jaký vyšel z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění na reprezentativním vzroku. Podle něj více než polovina Čechů chápe pojem „minimální trvanlivost do“ stejně jako termín „spotřebujte do” a zřejmě kvůli tomu zbytečně vyhazují jídlo.

Jaký je mezi pojmy rozdíl? Stáhněte si leták

Přestože se produkty po prošlé době minimální trvanlivosti mohou prodávat, z obchodů se obvykle vyřazují. Část z nich putuje do potravinových bank, odkud jsme potraviny pro náš happening získali. Ale když není v chuti téměř žádný rozdíl – není to škoda? Co myslíte?

 

Happening se uskutečnil za podpory Městské části Praha 1.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru