Datum spotřeby není ultimátum. Jak poznat prošlé jídlo?

K jídlu, anebo zkažené? Rozhodujete-li se podle data spotřeby uvedeném na obalu, pak nevolíte tu nejlepší cestu. Data na obalech jsou totiž založena na hrubém odhadu, kdy je potravina v té nejlepší kvalitě. To však neznamená, že je po vypršení této lhůty jídlo na vyhození. Jak ale poznat, kdy jídlo můžeme sníst a kdy už rozhodně ne? Naučte se jednoduchá pravidla, která vám dobré a zkažené potraviny pomohou rozeznat.

Dobré vejce neplave

  • Dobré vejce poznáte jednoduchým experimentem, k němuž je zapotřebí pouze miska s vodou. Vejce mají na povrchu miniaturní dírky, díky čemuž se postupem času začíná mezi skořápkou a vnitřkem vejce hromadit vzduch. Čím starší vejce, tím víc vzduchu. Pokud je však tato bublina natolik velká, že vajíčko plave v misce s vodou, pak už si na vejci pravděpodobně nepochutnáte.

Na povrchu jogurtu najdete více tekutiny, než je obvyklé

  • Díky živým jogurtovým bakteriím, které působí jako konzervant, není nutné jogurty vyhazovat striktně po vypršení data spotřeby. Problém ale nastává, když jogurtové kultury umírají a jogurt se začíná kazit. Jak to poznáme? Před otevřením by nás na nevhodnou svačinku mohlo podle mlékárny upozornit nepřirozeně vypouklé víčko a po otevření pak silnější vrstva tekutiny, občas doprovázená počínající plísní. Jiným výstražným signálem může být sraženina na dně kelímku.

Hovězí maso nepříjemně zapáchá a jeho povrch je lepkavý

  • Zkažené hovězí maso bezpečně poznáte podle nepříjemného zápachu a slizkého, lepkavého povrchu. Naopak změny v jeho barvě nemusí podle Amerického ministerstva zemědělství nutně znamenat, že je maso na vyhození. Maso ze starších zvířat bude tmavší, jelikož se s věkem zvyšuje hladina myoglobinu, proteinu zodpovědného za jeho červenou barvu. Naopak mnoho lidí může vystrašit zbarvení do hněda až šeda, které se může objevit na místech, kde maso nemělo dostatek kyslíku – například v balíčku, kde se maso dotýkalo plastového obalu nebo na talíři v lednici, kam jsme maso dočasně odložili. Bát se nemusíte, tato drobná vada na kráse nemá na kvalitu masa vliv a když masu kyslík dopřejete, jeho vzhled se po chvíli upraví.

Nakyslá chuť k hummusu nepatří

  • Jakmile má hummus nakyslou chuť, pryč s ním.

Olivový olej už nevoní po olivách

  • Oceňovaný šéfkuchař Marcus Samuelsson na svém webu napsal, že dobrý olivový olej by měl být stejně chutný a voňavý jako olivy, z nichž byl vyroben. Ucítíte-li sebemenší náznak pachu podobnému motorovému oleji nebo lepidlu, pak vězte, že nejlepší radou je olej už pro přípravu jídel dál nepoužívat.

Rybí zápach k nevydržení

  • Obecně platí, že čerstvé ryby bychom měli zkonzumovat do 36 hodin od nákupu. Když ryba zapáchá intenzivněji než obvykle a na jejím povrchu se vytvoří kluzká a lepkavá vrstva, pak ji určitě nejezte.

Uvadající zelenina žloutne

  • Blížící se deadline u zelené zeleniny poznáme ve chvíli, kdy začne žloutnout. Ne u všech druhů však žlutá barva znamená, že je vše ztraceno. Například u řapíkatého celeru stačí zbarvenou část odřezat a zbytek vzkřísit tak, že ho na 10 až 15 minut namočíme do ledové vody.

Tři signály zkaženého mléka

  • Kazí-li se mléko, mění se jeho konzistence, chuť a vůně. Mléčná kyselina začíná produkovat bakterie a mléko zkysne. Bez nutnosti ochutnat pak zkyslé mléko poznáme podle malých či větších hrudek, které v tom čerstvém nikdy neplavou.

Na kazící se ovoce upozorní textura

  • Pokud ovoce začíná být rozbředlé nebo moučné, je to pravděpodobně znamení, že byste si tuto svačinku měli odpustit. Mezi další výstražné signály u ovoce patří extrémní ztráta barvy, nepříjemný zápach nebo zkrabacená slupka, která se odlupuje.

Odříznout plíseň u chlebu nestačí

  • I malá plíseň na chlebu značí, že byste z něj neměli sníst už ani krajíc, a to i v případě, kdy na zbytku chleba plíseň není. Proč? V chlebu se nachází tisíce vzduchových komůrek, což způsobuje, že se plíseň snadno rozšíří po celém bochníku. Naopak s chlebem, který je okoralý, tvrdý nebo suchý, nemusí být nutně amen. Plíseň potřebuje k růstu vlhkost, takže suchý chléb můžeme dál konzumovat nebo ho použít na výrobu strouhanky, chlebových krutonů, noků nebo do sladké buchty.

Zapáchající a lepkavou uzeninu rozhodně nejezte

  • Ačkoliv jsou uzeniny tepelně opracované, i ony mohou být napadeny bakteriemi. Ať už se jedná o šunku nebo salám, lepkavou vrstvu na povrchu a podivný zápach by určitě mít neměly. Nezapomeňte, že nakrájené uzeniny přímo z řeznictví by měly být zkonzumovány do tří dnů.

Zkažený sýr je cítit po kyselém mléku

  • Pokud jde o sýr, musíme brát v potaz jeho vlhkost. Čím měkčí a vlhčí, tím rychleji se kazí. Jednoznačným signálem je pak moment, když je sýr cítit po kyselém mléku. Pokud se plíseň objeví na měkkých sýrech, jako je Cottage nebo tavený sýr, odpusťte si je. To samé platí pro sýr strouhaný a krájený. Zato tvrdší sýry toho díky své hustotě vydrží daleko víc. V sýrech, jako je čedar či parmazán, neprostupují plísně tak rychle, proto je možné plesnivý okraj odříznout a vychutnat si zbytek, který je v pořádku.

Zjistěte víc o datech na obalu díky projektu Spotřebuj mě

 

 

Foto: Zachraň jídlo

Zdroj: Business Insider | Doplňující informace: Choceňská mlékárna | Americké ministerstvo zemědělství

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru