7 překvapivých věcí o výrobě piva

Pivo neodmyslitelně patří k české kultuře. Na jednoho člověka v průměru připadá neuvěřitelných 138 litrů vypitého piva za rok! Víte ale, co stojí za jeho výrobou? Byli jsme se podívat v pivovaru ve Velkých Popovicích a s Tomášem Dupalem, který má na starosti udržitelnou výrobu, jsme se bavili o vodě i energiích. Přečtěte si, co nás zaujalo.

1. Budou studny bojovat se suchem?

Věděli jste, že pro výrobu ležáků je zapotřebí spíš měkčí voda? Sem do pivovaru proudí z 11 studní, přičemž nejvzdálenější zdroj je 2 kilometry daleko. I tady pocítili letošní sucho, kvůli kterému se snížila hladina podzemní vody. Ta je přitom základním předpokladem pro výrobu kvalitního piva, kterého zde naplní 40 000 lahví za hodinu. Pivovar hladinu podzemních vod monitoruje, ale zatím nedostatek vody výrobu piva neomezil. Do budoucna by to ale mohl být problém, a tak se investuje do nových technologií. Za posledních 10 let se podařilo snížit spotřebu vody na hektolitr piva o třetinu.

2. Hledá se chmel

Sucho v roce 2018 mělo vliv také na suroviny. Ve sklizeném ječmenu je hodně bílkovin, což může způsobit problémy při filtrování mláta a uvolňování cukrů. Málo srážek postihuje také chmel, jednu z nejdůležitějších ingrediencí. Rozloha chmele se v České republice navíc snižuje a některý typ už nelze koupit. Pivovary včetně Plzeňského Prazdroje, pod který velkopopovický pivovar spadá, proto investují do výzkumu odrůd, které přežijí i extrémnější klimatické podmínky. Vyvinuli už například speciální odrůdu chmele Boomerang, který je o něco odolnější než tradiční druhy.

3. Skoncujme s větráky

Až na stole necháte nedopitou sklenici, můžete si spočítat, kolik číšník se zvětralým pivem vylije vody. Na 1 půllitr piva je zapotřebí 1,4 litru podzemní vody a to jen na samotné vaření. Takže až si příště objednáte, dopijte až do dna.

4. Voda nejen k pití

V pivovaru se operuje i s tak zvanou servisní vodou, která se používá v celém „ekosystému“ pivovaru. Přivádí se sem z nádrže Želivka, která zásobuje i Prahu. Důležitá je například při vymývání lahví a sudů. Použité lahve se čistí louhem, který rozruší i vrstvu lepidla pod etiketami. Překvapilo nás, že ani odstraněné etikety nepřijdou na zmar, některé se recyklují a někdy se kompostují.

5. Potok děkuje

Odpadní voda z pivovaru končí v čistírně, do níž proudí voda nejen z pivovaru, ale využívají ji i lidé z Popovic. Místní čistička, kterou postavil pivovar, je dimenzovaná až na 100 000 obyvatel, aby zajistila důkladné pročištění vody. Ještě v osmdesátých letech, kdy se ekologie moc neřešila, vypouštěl pivovar odpady přímo do Mokřanského potoka.

6. Od piva až k substrátu

Odpadní vodu předčistí anaerobní bakterie, které produkují bioplyn. Ten je zpětně využíván pro vytápění celého areálu čistírny odpadních vod. Přebytečné kaly z čistírny se využívají jako substrát do kompostu.

7. Kdo si pochutná na mlátě?

V pivovaru se vyprodukuje 36 000 tun odpadu ročně, nejvíc tak zvaného mláta, což jsou tuhé zbytky po filtraci sladiny. Velká většina mláta se dnes využívá na krmení krav, ale daly by se z něj vyrábět i produkty pro lidskou spotřebu. V zahraničí z něj začali vyrábět chutné sušenky – možná se jich dočkáme i u nás.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru