Pivo podraží a může za to sucho

Máte rádi pivo? Tak to si v příštích letech možná připlatíte. Na vině je klimatická změna, konkrétně extrémně horké a suché počasí posledních let. Právě vedro a sucho totiž ničí úrodu ječmene, nepostradatelné suroviny pro výrobu zlatavého moku - píše britský The Guardian.

Česká republika, Irsko, Belgie nebo třeba Polsko. Národy milovníků piva, ale také země, jejichž ječmen v příštích letech nejspíš výrazně podraží. Horká a suchá léta klasům nesvědčí, a ty končí vyschlé nebo spálené sluncem. A méně ječmene znamená méně piva, tím pádem i zdražování.

Jak sami vědci přiznávají, rostoucí cena piva samozřejmě není tím nejzásadnějším důsledkem, který s sebou změna klimatu přináší. Na druhou stranu se, stejně jako rostoucí cena čokolády nebo kávy, nejspíše negativně dotkne každého z nás. Profesor Dabo Guan z University of East Anglia to shrnul jednoduše:

„Pro miliony lidí na světě je pivo součástí jejich kultury. Zdražení tak prostě zabolí. Jestli si ještě někdy chcete dát pár piv k fotbalu a nevykrást přitom banku, boj s klimatickou změnou je vaše jediná naděje.“

Pravdou je, že klimatické modely zkoumající vliv extrémních výkyvů počasí ukázaly, že pokud něco neuděláme, spadne třeba naše produkce piva asi o třetinu. A jiné státy na tom nejsou lépe. Čína, v současné době největší konzument piva na světě (ano, vážně), očekává propad o 9 procent. Austrálie? Sedm procent. Celosvětová produkce by mohla spadnout skoro o pětinu. A i v tom nejlepším případě, který předpokládá okamžité a výrazně snížení skleníkových plynů, spadne naše produkce o devět až třináct procent.

Co by to udělalo s cenami? Poláci by zaplatili nejtvrději, skoro pětkrát víc než dnes. Naše, irské a belgické ceny by se zdvojnásobily. Tato zpráva přitom přichází jen asi měsíc poté, co Plzeňský Prazdroj oznámil zdražení ležáků o korunu padesát za půllitr. Na vině jsou podle společnosti zvyšující se náklady. Profesor Guan pak dokonce neváhá hrozící nedostatek přirovnat k americké prohibici, a připomíná, jak v éře nedostatku kvetl organizovaný zločin.

Pivo by navíc nemuselo být jedinou věcí, která podraží. Většina světové produkce ječmene se používá jako krmivo pro dobytek a jeho rostoucí cena tak nejspíše způsobí zdražování masa a mléčných výrobků. Zajímavé nicméně je, že maso nejspíše podraží méně. Důvod? Většina ekonomik preferuje produkci masa a mléka nad vařením piva. Hladová zvířata by tak dostala přednost. Může se tak stát, že kdysi nejlidovější z nápojů se v nadcházejících letech stane stejně luxusním zbožím, jakým je dnes šampaňské nebo skotská whisky.

 

Foto: Pixabay

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Zdroj: The Guardian

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru