Thistly Cross chce skotská jablka… a platí ciderem

S netradičním nápadem přišla skotská značka piv a ciderů Thistly Cross. Za jablka a hrušky ze zahrad a sadů nabízí cider. Firma si tak může být jistá, že vždycky bude co kvasit, spadané ovoce neskončí na skládce a dárci si pochutnají.

Cíl 2018 Apple Challenge je prostý: skotské firmě se nelíbilo, že lokální ovoce končí příliš často na skládce. Je jedno, jestli jsou to jabloně v opuštěném sadu, něčí hruška na zahradě nebo třeba stromy podél cest. Thistle Cross tohle ovoce chce a platí tím, co umí. Za 7 kilo jablek nebo hrušek si mohou sběrači odnést velkou plechovku cideru. Na některé šťastlivce v Anglii pak čekají i plechovky s pivem.

Kýbl za lahev

Proč to firma dělá? Thistly Cross si zakládá na tom, že lisuje ručně a výlučně z britských jablek. Firma přitom ovoce vždycky získávala z mnoha zdrojů: od profesionálních pěstitelů, farmářů, z parků, ale třeba i ze školních zahrad a od běžných lidí. Apple Challenge přitom nedělají poprvé, zřejmě se vyplácí. „Kbelík za lahev“ jim pomohl shromáždit několik tun jablek a hrušek.

Úder sucha

Letos je přitom kampaň obzvlášť důležitá. Skotsko v červnu a červenci zasáhla neobvyklá sucha a úroda tím značně utrpěla. Část jablek opadala nezralá, protože stromy neměly dostatek vláhy, část spálilo slunce. Ta, co dozrála, jsou menší než jejich předchůdci. Thistly Cross tak doufá, že co chybí, se podaří sehnat právě touhle cestou. Zároveň ale prosí dárce, aby nechali plody opravdu dozrát.

Vady na kráse? Na to se nehraje

Kromě zralosti a dobrého stavu firma moc dalších podmínek nemá. Přijímají skoro všechny odrůdy, velikosti a tvary. Možná to znáte i z českých moštáren a palíren, kde se také na nějakou tu tečku, flíček nebo divný výrůstek zas tolik nehledí. Třeba si to jednou uvědomí i české obchody a začnou nabízet i jablka a hrušky, které nejsou úplně podle tabulek. Koláči, kompotu, moštu nebo třeba pálence je to totiž úplně jedno.

 

 

Foto: Zachraň jídlo, Pexels

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami. | Zdroj: Thistly Cross

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru