Recept na pohodu: Disco salát!

Ještě teď se nám sbíhají sliny při vzpomínce na tři skvělé saláty ze zachráněného ovoce a zeleniny, který vykouzlil kuchař Michal Hromas v rámci akce Disco salát. Hudba, jídlo, chlebové pivo a parádní atmosféra. Díky, že jste přišli!

Kdo chce být skutečně dobrý kuchař, musí umět improvizovat. V praxi nám to ukázal Michal Hromas, který na Disco salát přivezl svou dodávku Nomadis a jako správný kočovný kuchař si rozložil své nádobíčko přímo v Containallu ve Stromovce. Ze zachráněného ovoce a zeleniny vymyslel tři báječné recepty, a to dopředu ani nevěděl, co bude mít přesně k dispozici. Tak se pozná skutečný profík!


Přímo z pole jsme přivezli červené a bílé zelí a ledový salát. Hlávky byly veliké nebo příliš malé a do obchodu by se nedostaly. Od českých zemědělců jsme dostali také „přerostlé“ cukety, červenou řepu a cibule. Za suroviny děkujeme Agrokomplexu Ohře a firmě ZVO Group.

Společnost Titbit, která dováží exotické ovoce a zeleninu, nám přivezla neprodejné přebytky. V salátech jsme si díky tomu mohli vyhrát s avokády, mangy, limetkami, chilli a granátovými jablky. K ochutnání jsme dostali taky čatní a naloženou zeleninu z řady Beze zbytku, kterou Titbit plánuje vyrábět z „nedokonalých“ kousků. Celkem jsme na Disco salátu snědli a rozdali okolo 550 kg ovoce a zeleniny a několik skvělých bochníků chleba, který darovala restaurace Eska.

Při výrobě salátu a při organizaci akce pomáhalo 30 dobrovolníků. Měli na starosti mytí, krájení, krouhání, míchání a další činnosti. Znovu jsme byli nadšení z toho, jak zodpovědně jste se své role ujali. Díky, jste nejlepší!


Kromě samotných salátů byl hlavním tahákem fermentační workshop, kterého se zúčastnilo 25 lidí. Pod vedením Zuzky Štěpničkové jsme se naučili zákládní postupy při fermentování: už víme, jaké ingredience můžeme použít a proč je vlastně kvašená zelenina tak zdravá. Za nože, škrabky, prkénka a další vybavení na workshop a přípravu salátu děkujeme společnosti Tefal.

K tomu všemu nám ve svém pětihodinovém setu hrál nepřekonatelný DJ Wokurka, který mixoval hudbu stejně mistrně jako se míchal salát v hrncích. A vytočily se dva sudy piva z tvrdého chleba, který speciálně pro nás uvařili v Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Byl to trhák.

O zbytek nedojedené zeleniny a odkrojky se postaralo sdružení Kokoza, která si odvezlo 90 kg zbytků na kompostování, a na přerostlém salátu si pochutnaly kozy z Komunitní zahady Kuchyňka.

Nám se prostě tahle akce líbila. Že vám taky? Koukněte se na krásné fotky na Facebooku a přispějete nám na paběrkování 🙂

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru