Pivo je tekutý chleba. Přijďte ho ochutnat!

Dobré nápady se v Česku šíří rychle, zvlášť pokud jde o pivo. Když se v Jihočeské univerzitě dozvěděli, že v Anglii vaří pivo Toast Ale z přebytečného chleba, chtěli to také vyzkoušet. A výsledek stojí za to. Speciální várku světlého ležáku z tvrdého chleba budete moci exkluzivně ochutnat na naší akci Disco salát ve středu 5. září.

Pan sládek Libor Smutek, který řídí provoz univerzitního minipivovaru Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, má k pivu úzký vztah. Technologické zkušenosti nasbíral v té nejvyhlášenější instituci: má mnohaleté zkušenosti s vařením piva v plzeňském pivovaru. Spolu s ostatními učiteli na univerzitě, kde teď vyučuje, chtěl přimět studenty, aby nekoukali jen do knížek, ale aby si vyzkoušeli i něco praktického.

Proto byl u vzniku školního minipivovaru a v roce 2016 začal vařit fakultní pivo Čtyrák. Kromě tradičních postupů se zde zaměřují i na experimentální verze piva s příměsí tvrdého chleba nebo třeba s konopím či bylinou příznivou pro játra zvanou ostropestřec.

Část produkce minipivovaru jde do univerzitní kavárny a na školní teambuildingy. Nám se podařilo získat několik sudů a ochutnáme je během akce Disco salát v Containallu ve Stromovce.

Na naše pivo z tvrdého chleba bylo zapotřebí 200 litrů vody, 20 kg sladu, 10 kg tvrdého chleba, 300 až 400 g chmelu a kvasnice. Původní recept na Toast Ale vznikl v Anglii a na výrobu použili toustový chleba. V Jihočeské univerzitě recept přizpůsobili českým podmínkám a vytvořili ležák z české Šumavy.

Přijďte ochutnat pivo ze suroviny, se kterou se obvykle nejvíc plýtvá!

 

Foto: Eva Špírková

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru