7 způsobů, jak Dánové zachraňují jídlo

Plýtvání jídlem je téma, kterým se v Dánsku nezabývají jen neziskovky a angažovaní městští mileniálové, ale je součástí státní politiky. Vláda před dvěma lety oznámila, že sníží dánské plýtvání jídlem o čtvrtinu do roku 2023 a stala se tak v tomhle ohledu evropským tahounem. V Kodani, kde přes půl roku s rodinou žijeme, se supermarkety dušují, že sníží plýtvání o třetinu do několika let. Jak konkrétně bojují Dánové proti vyhazování?

Foodsharing

Když jsem na rozdávání jídla, které spolek Foodsharing Copenhagen dvakrát týdně provozuje, vyrazila poprvé, než jsem skladiště na okraji města našla, blížila se hodina, kdy měla avizovaná akce končit. Zastihla jsem jen dobrovolníky, kteří rovnali bedny a zametali. Pár se jich nade mnou a malým synem v deštivém odpoledni slitovalo a kromě salátů a bylinek, které zbývaly na paletách, se rozdělili o pár svých úlovků. Dostala jsem taky doporučení přijít dřív. Sice se čeká ve frontě, ale stojí to prý zato. Včas se mi povedlo přijít až po pár pokusech a dlouhou frontu syn rozhodně neocenil, ale pestrost a množství potravin mě mile překvapily. Od brambor přes jablka, fenykl, maliny, artyčoky, celozrnné pečivo, kořenovou zeleninu až po brokolici. Kromě rozdávání jídla Foodsharing CPH provozuje také komunitní lednici.

WEEFOOD

Nechce se vám do fronty? Zkuste Wefoood, supermarket prodávající „prošlé potraviny“ a potraviny s poškozenými obaly. Obě kodaňské pobočky jsou vcelku velké a sortiment relativně široký, nečekejte ovšem pestrost jako v běžném obchodě. Obvykle zde nakupuji ovoce a zeleninu, bylinky nebo müsli. Za poloviční až třetinovou cenu pořídíte také pečivo, oříšky, džemy, mražené produkty, nápoje nebo třeba zubní pastu. Během tropického jara se konečně našli kupci nafukovacích bazénků. Zákazníci jsou různí, mladí, starší, místní i cizinci. Mnozí přicházejí očividně pravidelně, jiné přivádí zvědavost.

Aplikace

Zachraňovat lze i prostřednictvím aplikace Too good to go (tento dánský start-up se rozšířil do sedmi dalších evropských zemí). O půlnoci se spouští prodej jídla ze supermarketů, pekáren, kaváren, restaurací, řeznictví či hotelů, které si pak vyzvednete před zavíračkou podniků. Cena odpovídá polovině až čtvrtině původní. Oblíbená sushi bistra vyprodají během pár minut, jinde se na vás dostane i při objednávce během dne. Obvykle nevíte, co vás čeká a vybrat si můžete jen někdy. V pekárně dostáváme velkou papírovou tašku s chleby, houskami a koláči. Nedávno ale udělali při plánování provozu chybu a všem připravili tři kila zbylých tradičních povelikočních housek. Sice v bio kvalitě, leč značně jednotvárné. V aplikaci Your local podniky ve vašem okolí nabízejí za sníženou cenu pokrmy, které už asi neprodají. Zároveň se v aplikaci objevuje sortiment ze supermarketů, který je zlevněný kvůli končící době použitelnosti.

Ošklivé bedýnky

Oblibu produktů od lokálních farmářů se zachraňováním jídla spojuje rozjíždějící se projekt GRIM neboli ošklivé bedýnky s křivou zeleninou a křivým ovocem.

Kavárna

Pokud se zachraňováním souzníte, ale neradi vaříte, pátrejte po Skraldecaféen, pop-up kavárnách, které vaří výhradně ze zachráněných potravin. Najdete je třeba v Aarhusu nebo Roskilde.

Dumpsterdiving

Všechny výše uvedené možnosti neznamenají, že by Dánsku odzvonili dumpsterdivingu. I když pokud vláda i supermarkety dodrží sliby a přestane se s vyhazováním, nastanou hledačům v kontejnerech zlé časy. Takže vzhůru do popelnic!

 

 

Foto: Tereza Mašková

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru