Inspirujeme akční lidi v jižních Čechách

Paběrkování je skvělý způsob, jak dát lidem vědět, že se jídlo vyhazuje i na samém počátku potravinového řetzce. Kdo by se neslitoval nad křivými mrkvičkami, nažloutlými květáky nebo přerostlými cuketami, které zůstanou na poli? Lásku k vypěstované zelenině a solidaritu s lidmi, kterým se jídlo nedostává, jsme letos kromě Polabí začali pěstovat i v jižních Čechách.

Na začátku května jsme v Českých Budějovicích uspořádali promítání a inspirovali místní aktivní lidi k tomu, aby začali sami jezdit paběrkovat. Promítání filmu Just Eat It (Neboj se a jez) doprovodila průtrž mračen a atmosféra klubu Horká vana, kde jsme se sešli, dokonale odpovídala názvu místa konání. Dorazilo na 60 zájemců a zájemkyň, se kterými jsme si povídali o plýtvání jídlem a o našich aktivitách.

Jedna z dobrovolnic ihned poté sama založila facebookovou skupinu Paběrkování po Budějovicku, přes kterou se budou pořádat výjezdy za zemědělci. Do budoucna by měla být činnost této skupiny na nás nazávislá.

A proč jsme se do jižních Čech vydali? Protože jsme se rozhodli, že podnítíme zájem o plýtvání potravinami i mimo naši pražskou bublinu. Pozornost chceme přilákat k lokálním potravinovým bankám, které potřebují materiální i personální pomoc, a nadchnout dobrovolníky v regionech. Nyní se chystáme na návštěvu Budějovického Majálesu, kde budeme vyrábět pesto z mrkvové natě a možná ke spolupráci nalákáme i další nadšence. Přijďte si s námi vyrobit záchranářský recept a dozvědět se víc.

 

 

Foto: Zachraň jídlo

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru