Světoznámý šéfkuchař mění zbytky na nové ingredience

Tři Michelinské hvězdy ani umístění mezi top 5 restauracemi světa mu nestačí. Uznávaný italský šéfkuchař Massimo Bottura se ještě rozhodl popularizovat problematiku potravinového odpadu. Přeměňuje zbytky potravin na nové pokrmy a jeho aktivity se těší stále větší oblibě. Bottura založil sdružení Food for Soul, vymyslel koncept komunitních kuchyní a napsal také knihu Chléb nad zlato. 

Food for Soul

Na začátku roku 2016 založil Bottura neziskové sdružení Food for Soul (Jídlo pro duši), jehož cílem je pomáhat bojovat proti plýtvání potravinami a současně podpořit vyloučené komunity.

Více než o gastro projekt jde o projekt sociální. Food for Soul chce změnit myšlení lidí, ne jen učit o vyhazování jídla. Dobrovolníci pod vedením prvotřídních šéfkuchařů připravují pokrmy z přebytků pro hosty ze sociálně slabých skupin. Vše se odehrává v dříve zanedbaných prostorách, které se po rekonstrukci mění na příjemná, společenská místa. Každý projekt se liší podle potřeb místních i podle dostupných surovin.

Komunitní kuchyně

Lidé z Food for Soul otevírají komunitní kuchyně s názvem Refettorio (z latinského reficere, což znamená obnovit). Organizace tak odkazuje na oživení zapomenutých míst i na záchranu jídla, které by bylo vyhozeno. Bottura tímto způsobem učí svět vidět potravinový odpad jako surovinu pro další lahodné pokrmy.

Trhy, supermarkety, výrobci a dodavatelé darují přebytečné potraviny, které jsou ale stále jedlé a kvalitní. Šéfkuchaři v čele s Botturou se snaží odhalit potenciál složek v každé fázi jejich životnosti. Zhnědlé banány, přezrálá rajčata a tvrdý chléb jsou opět vráceny do hry.

Refettorio kuchyně existují již čtyři po celém světě: Ambrosiano v Miláně, Gastromovita v Riu de Janeiru, Felix v Londýně a Paris v Paříži.  Momentálně by další Refettoria měla vzniknou v USA nebo v kanadském Montrealu.

Kniha

Své zkušenosti s využitím „nevyužitelných“ ingrediencí sepsal Bottura do knihy Bread is Gold (volně přeloženo jako Chléb nad zlato). Má netradiční vazbu, ještě netradičnější obsah a koupit se dá například zde. Rodák z Modeny v ní představuje recepty na mimořádná jídla z obyčejných přísad. Jedná se o první knihu, která nezanevřela ani na zhnědlé banány a tvrdý chléb. 

„Nemůžeme předstírat, že dva dny starý chléb můžeme podávat jako čerstvě upečený, ale můžeme z něho udělat bruschettu nebo uvařit jednoduché těstoviny se strouhankou.“

 

 

Foto: Flickr, Angelo Dal Bo, Azuro Magazine

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru