Zachraň jídlo a zaplať kolik chceš

Berlín, čtvrť Wedding. Nachází se zde místo s názvem Das Baumhaus, kde se každý týden pořádá večeře z potravin, které by jinak byly vyhozeny. Měsíčně se tak zachrání zhruba 1,5 tuny jídla. Večeři připravují dobrovolníci z The Real Junk Food Project (TRJFP), iniciativy, která se rozrůstá po celém světě.

Jak to chodí

Je čtvrtek večer a já vcházím do Baumhausu, kde na mne okamžitě dýchne uvolněná atmosféra tvořená příjemným, „startupovým“ prostředím a pohodovými lidmi, převážně mladšího věku.

Za vstup do Baumhausu zaplatím mezi 3-8 €, což někoho může odradit, nicméně to může být jediný poplatek, který za celý večer utratím. Okolo 19:30 se začínají nosit mísy a tácy s jídlem na stůl, na kterém je i malá sklenička na příspěvky. Můžu dát tolik, kolik chci, nebo místo toho třeba po večeři pomůžu s uklízením a mytím nádobí. Libovolné množství jídla si mohu nabrat kolikrát chci.

Celá TRJFP síť operuje na PAYF (Pay-as-you-feel) policy, jinými slovy já rozhoduji, jakou cenu a hodnotu pro mne má nabízené jídlo a celkový zážitek. Jediná věc s fixní cenou jsou nápoje za 2,5 €.

Návštěva se ale může skutečně finančně vyplatit při odchodu. U vchodu je totiž místo pro krabice a přepravky se zachráněným jídlem, které si můžu odnést domů. Co chci a kolik chci.

Zákulisí

Jako dobrovolník bych musel přijít dříve a pomoct s přípravami. Ušetřil bych ale na vstupu, který má výpomoc zdarma. Stát se dobrovolníkem je jednoduché, stačí jednoduše napsat, že přijdu. Lidí, kteří sem tam vypomáhají, má projekt desítky. Stálé jádro týmu ale tvoří pouze 8 lidí, z nichž 2 mají projekt jako full-time činnost.

Velká část práce je sbírání potravin z obchodů, protože bez nich by se toho moc neuvařilo. Sběry se konají 7x týdně a zdrojem jsou biomarkety v okolí. Druh a množství vybraného jídla se může často značně lišit, kupříkladu jeden večer bylo vybráno 80 kg pečiva z jediného místa, jiný den zase několik krabic banánů a pečivo téměř žádné.

Tomu se upravuje i jídelníček, který se tvoří způsobem „co dům dá“ a „co koho napadne“, většinou je jídlo vegetariánské, ale sem tam se podaří získat i nějaké maso. Vše se poctivě váží a bylo mi řečeno, že se v průměru zachrání 1,5 tuny potravin za měsíc.

Tolik jídla se může zachránit z jediného sběru (TRJFP FB)

Nechtěl jsem se stát McDonald’s v oblasti plýtvání jídlem

První kavárnu založil v prosinci 2013 v Leedsu bývalý profesionální kuchař Adam Smith který cítil nutkání poukázat tímto způsobem na naprosto absurdní plýtvání jídlem. Po pár měsících dostal Smith několik stovek emailů od lidí z celého světa a začaly tak vznikat podobné kavárny po celé Evropě i v Austrálii. TRJFP ale není frančíza, pobočky operují velmi nezávisle a jsou neustále v kontaktu.

„Faktem je, že my tohle dělat nechceme. Vážně si myslíte, že chci celý den jezdit a sbírat jídlo kvůli nějakým nesmyslným datům trvanlivosti? Náš koncept, náš záměr je, abychom přišli o práci.“

Víc si můžete poslechnout v jeho TEDx Talk a až budete někdy v Berlíně, nezapomeňte Baumhaus navštívit.

 

 

Foto: The Real Junk Food Project Berlin; © Bruno Pescara

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru