Cože! Ty ještě neklíčíš?

Jen málo lidí baví jíst to samé pořád dokola. Najít nějaký neotřelý způsob zpracování surovin proto vždy potěší. O to víc, když potravinu několikanásobně zhodnotíte, tak je tomu třeba při klíčení semínek. Slýcháte o něm teď taky často? Seznamte se, ať jste v obraze.

Výhody klíčení

Suchá semena, ořechy, zrna a fazole mohou být těžko stravitelná, protože obsahují látky, které zabraňují předčasnému klíčení a uchovávají tak živiny pro růst. To ale jen do chvíle, než je namočíte do vody! Naklíčená semínka, ač se na první pohled nezdá, jsou výživovou bombou, obsahují:

  • Vitamíny A, C, E a skupiny B
  • Minerály: vápník, magnesium, fosfor a železo
  • Antioxidanty
  • Enzymy
  • Bílkoviny

Máčení a klíčení aktivuje semena, uvolní se z nich trávicí inhibitory a začne se tvořit více enzymů a vitamínů. Klíček je tak velmi dobře stravitelný a výživný. Tělu taky ušetříte práci s výrobou vlastních enzymů.

Konzumace

Klíčky se používají jako ozdoba téměř na jakékoli jídlo. Ve větším množství se skvěle hodí jako ingredience do salátů nebo v zeleninových přílohách. Jako rychlá snídaně nebo svačina poslouží také chleba s máslem a klíčky. Naklíčené fazole nebo semínka ve velikosti porce jsou skvělým zdrojem bílkovin.

Jak klíčit?

Buď si můžete pořídit profi nádobí jako jsou klíčící lahev a klíčící miska nebo to nejdřív vyzkoušejte v klasické zavařovací sklenici. Budete potřebovat: zavařovací sklenici (jak jinak ????), prodyšný materiál – pláténko nebo tyl, gumičku a samozřejmě semínka ke klíčení.

Nasypte semena do sklenice, stačí jich málo (1-2 polévkové lžíce). Rostoucí klíčky totiž mnohonásobně zvětší svůj objem. Zavařovačku naplňte do poloviny vodou a nechte semena nasáknout. Pamatujte, že každý druh potřebuje jinak dlouho máčet a klíčit. Většinou se ale nechává máčet přes noc.

Druhý den vodu slijte, nabobtnalá semena propláchněte a zavařovačku znovu napusťte, přetáhněte plátýnkem, zagumičkujte a proceďte přebytečnou vodu. Sklenici postavte na teplé místo chráněné před přímým sluncem. Klíčící rostlinky proplachujte dvakrát až třikrát denně. Podle druhu rostliny budete mít naklíčeno za jeden až čtyři dny. Když jsou klíčky dostatečně veliké, můžete je sklidit, sníst nebo uskladnit v čisté uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží až čtyři dny.

 

Foto: Zachraň jídlo

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru