Fotoreport: Zátiší ze zkaženého jídla upozorňuje na plýtvání

Sérií fotek s názvem One Third chce rakouský fotograf Klaus Pichler ukázat největší problém vyspělého světa - plýtvání potravinami. Název Jedna třetina odkazuje na konkrétní procento potravin, které se na světě vyhodí. Pichler představuje produkty zemědělského a potravinářského průmyslu v různých fázích rozkladu, do kterých nechal čerstvě zakoupené jídlo provokativně zkazit.
Datum: 01.05.2018 Autor: Amálie Knotová
...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Každá fotografie je doplněna doprovodným textem, ve kterém je uvedeno kde a kdy se potravina pěstuje, vzdálenost odkud musela být přivezena, jakým transportem, jakou způsobila doprava uhlíkovou stopu nebo kolik vody bylo celkem spotřebováno při výrobě. Zajímavě komponované fotografie na černém pozadí v kombinaci se suchými výrobními fakty podtrhují děsivost celé skutečnosti.

 

Druh: karotky / Místo výroby: Tuvaila, Arumeru, Tanzánie / Dopravní vzdálenost: 6 068 km / Způsob dopravy: letadlo, nákladní auto / Pěstování: venkovní plantáž / Doba sklizně: celoroční / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 6,59 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 24 l / Cena: 39,95 € / 1 kg

 

Druh: ananas ‚Nana‘ / Místo výroby: Guayaquil, Ekvádor / Dopravní vzdálenost: 10 666 km/ Způsob dopravy: letadlo, nákladní auto / Pěstování: venkovní plantáž / Doba sklizně: celoroční / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 11,94 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 360 l / Cena: 2,10 € / 1 kg

 

Druh: hovězí maso / Místo výroby: Fladnitz an der Teichalm, Rakousko / Dopravní vzdálenost: 124 km / Způsob dopravy: nákladní auto / Způsob výroby: venkovní výběh / Doba porážky: celoroční / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 13,33 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 5 640 l / Cena: 15,99 € / 1 kg

 

Druh: sýr ‚Emmentaler‘ / Místo výroby: Signau, Švýcarsko / Dopravní vzdálenost: 871 km / Způsob dopravy: nákladní auto / Způsob výroby: tovární výroba / Výroba: celoroční / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 8,65 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 3 646 l / Cena: 36 € / 1 kg

 

Druh: citróny ‚Lapithkiotiki‘ / Místo výroby: Limassol, Kypr / Dopravní vzdálenost: 2050 km / Způsob dopravy: nákladní auto / Pěstování: venkovní plantáž / Doba sklizně: od října do února / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 0,72 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 448 l / Cena: 1,99 € / kg

Zdroj: www.klauspichler.net
Foto: Klaus Pichler

Další novinky