Fotoreport: Zátiší ze zkaženého jídla upozorňuje na plýtvání

Sérií fotek s názvem One Third chce rakouský fotograf Klaus Pichler ukázat největší problém vyspělého světa - plýtvání potravinami. Název Jedna třetina odkazuje na konkrétní procento potravin, které se na světě vyhodí. Pichler představuje produkty zemědělského a potravinářského průmyslu v různých fázích rozkladu, do kterých nechal čerstvě zakoupené jídlo provokativně zkazit.

Každá fotografie je doplněna doprovodným textem, ve kterém je uvedeno kde a kdy se potravina pěstuje, vzdálenost odkud musela být přivezena, jakým transportem, jakou způsobila doprava uhlíkovou stopu nebo kolik vody bylo celkem spotřebováno při výrobě. Zajímavě komponované fotografie na černém pozadí v kombinaci se suchými výrobními fakty podtrhují děsivost celé skutečnosti.

 

Druh: karotky / Místo výroby: Tuvaila, Arumeru, Tanzánie / Dopravní vzdálenost: 6 068 km / Způsob dopravy: letadlo, nákladní auto / Pěstování: venkovní plantáž / Doba sklizně: celoroční / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 6,59 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 24 l / Cena: 39,95 € / 1 kg

 

Druh: ananas ‚Nana‘ / Místo výroby: Guayaquil, Ekvádor / Dopravní vzdálenost: 10 666 km/ Způsob dopravy: letadlo, nákladní auto / Pěstování: venkovní plantáž / Doba sklizně: celoroční / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 11,94 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 360 l / Cena: 2,10 € / 1 kg

 

Druh: hovězí maso / Místo výroby: Fladnitz an der Teichalm, Rakousko / Dopravní vzdálenost: 124 km / Způsob dopravy: nákladní auto / Způsob výroby: venkovní výběh / Doba porážky: celoroční / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 13,33 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 5 640 l / Cena: 15,99 € / 1 kg

 

Druh: sýr ‚Emmentaler‘ / Místo výroby: Signau, Švýcarsko / Dopravní vzdálenost: 871 km / Způsob dopravy: nákladní auto / Způsob výroby: tovární výroba / Výroba: celoroční / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 8,65 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 3 646 l / Cena: 36 € / 1 kg

 

Druh: citróny ‚Lapithkiotiki‘ / Místo výroby: Limassol, Kypr / Dopravní vzdálenost: 2050 km / Způsob dopravy: nákladní auto / Pěstování: venkovní plantáž / Doba sklizně: od října do února / Uhlíková stopa (výroba a doprava): 0,72 kg / Spotřeba vody (výroba a doprava): 448 l / Cena: 1,99 € / kg

 

 

Zdroj: www.klauspichler.net
Foto: Klaus Pichler

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru