Blogerka Anie Songe: Jako společnost jdeme správným směrem

Na podzim jsme díky soutěži Vyliž to! proměnili Instagram v místo prázdných talířů. Chtěli jsme upozornit, že jídlo má celý svůj příběh a nejde jen o jeho působivou prezentaci na talíři, kterou si na Instagram všichni občas fotíme. Ukázali jsme, že důležité je nejen jídlo samotné, ale i jeho dojídání. Prázdný talíř se pro nás stal symbolem boje proti plýtvání potravinami a právě tímto symbolem nás podpořila i sympatická blogerka Anie Songe, se kterou jsme se o plýtvání bavili.

Upřímně, co jsi naposledy vyhodila za jídlo?

Dvě plesnivá rajčata a patku chleba, která to tu bez nás přes víkend nevydržela.

Proč ses rozhodla podpořit kampaň #vylizto?

Protože to má smysl. Moc bych si přála, aby lidi nejen dojídali zbytky (upřímně, ani mně se to občas nedaří, především v restauracích), ale aby především přemýšleli nad tím, kolik toho kupují a skutečně potřebují – a to platí jak u jídla, kosmetiky, oblečení. Abychom prostě všichni přemýšleli víc nad tím, jaký má důsledky náš pohodlný, konzumní styl života.

Víme, že zbožňuješ přírodu a zvířata. Jak moc náročný je střet s problémy typu plýtvání jídlem, které nemají jednoduché řešení, a o kterých víš, že mají negativní vliv právě třeba na naši krajinu a na celou planetu?

Asi před půl rokem jsem byla ve fázi, kdy mi všechno neuvěřitelně trhalo srdce a byla jsem naštvaná třeba na rodinu za to, že se absolutně nezajímají o to, kolik produkují odpadu, do čeho a co nakupují, v jakým množství … pak mi ale došlo, že jediný, co já můžu, je být prostě v pohodě, nehrotit to, lidi inspirovat, ale nebýt na ně naštvaná za to, že to mají prostě jinak. Každý jdeme svou cestu. Já se o udržitelný způsob života před dvěma lety taky vůbec nezajímala a v obchodě si brala pytlík i na banány.

Podle mě jdeme jako společnost správným směrem. Je čím dál víc lidí, kteří se o přírodu, život, nás… zajímají a to mě neuvěřitelně těší.

Já mám prostě radost z toho, že se na tu naši cestu přidává spousta lidí, místo toho, abych byla smutná, že je jich ještě tolik bokem 🙂

Máš nějaké oblíbené jídlo, které tě vždycky dostane ze splínu?

To zvládne kterékoliv jídlo, ale zaručeně indická kuchyně nebo pořádně hustá, zeleninová polívka – to je teď v zimě sázka na jistotu 🙂

Slíbíš nám, že příště, až si je dáš, nebudou žádné zbytky?

Čestný pionýrský!

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru