Nepřestáváme paběrkovat

Stejně jako v minulém roce, i letos už jsme několikrát vyrazili paběrkovat na pole zeleninu, která by se nedostala na stůl. Spolupracujeme při tom s pražskou a litoměřickou potravinovou bankou, které námi nasbírané jídlo přerozdělují dál, a asi desítkou zemědělců, se kterou jsme navázali spolupráci v minulém roce, a hledáme i nové zdroje. Na pole sebou bereme dobrovolníky a vždycky je na místě člen Zachraň jídlo, který výjezd domlouvá.

 

Na našem prvním letošním výjezdu jsme měli trochu smůlu na počasí, ale déšť ani silný vítr nás neodradil od toho zachránit část z tohoto lánu kedlubnů. Jejich vada byla, že měly příliš malé nebo nažloutlé listy. Chuťově byly ale výborné.

Na další výjezd za křivými mrkvemi jsme sebou vzali německého fotografa Uliho Westphala, s nímž chystáme v říjnu výstavu. Na místě si vzal několik křivých kousků, které budete mít možnost už brzy vidět zvěčněné. Za necelou hodinu jsme sklidili téměř 500 kilogramů skvělých mrkví. Ty se provinily tím, že neměly dostatečně hezké natě.

na-web

Třetí výjezd byl obzvlášť úrodný. Nedaleko Litoměřic jsme na poli místního družstva Agrokomplex Ohře sesbírali hned tři druhy zeleniny: květáky, kapusty a zelí (byly moc malé nebo nevhodně zbarvené). Celkem jsme sesbírali 289 kg květáků, 242 kg zelí a 164 kg kapusty a vše se rozdalo během následujícího dne.

na-web

Naposledy jsme zkusili zajet k zemědělci, u kterého jsme ještě dřív nebyli. Díky panu Hankovi jsme pro obě potravinové banky získali cibuli, mrkve a brambory.

na-web

Líbí se vám, co děláme? Přispějte finančně na paběrkování a naši další činnost. Děkujeme!

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru