Jídlo, které jsme uchránili od kontejneru

Před časem nám přistála v e-mailu tato zpráva: „Dobrý den, jako sklad se občas potkáme s tím, že náš zákazník už nemůže prodat ovoce či zeleninu a ta jde buď ke skrmení, nebo do bioodpadu. Například dnes se to týkalo asi tuny a půl jarní cibulky a dvou palet brokolice … většinou se nejedná o nic tak hrozného, je to spíš ovadlé, případně je to druhá jakost. Navíc se teď ještě zpřísnila kritéria na řetězcích, takže toho zbývá ještě víc. Momentálně tu třeba máme dvě tuny pěkných a čerstvých kedlubnů. A fakt je škoda to vyhazovat…. Podotýkám, že to není úplně výjimečná věc, ale spíše něco, co se opakuje každý týden (alespoň v nějakém množství).

Podařilo se nám tedy propojit tuto firmu s Potravinovou bankou Praha a Potravinovou bankou v Ústeckém kraji a při této první akci jsme společně zachránili téměř půl tuny ovoce a zeleniny. Spolupráce nyní bude pravidelně pokračovat. Přejeme si víc takto zodpovědných manažerů a větší kapacity potravinových bank po republice!

Toto je oddělení skladu, kde se uchovává vrácené zboží a zboží, které je nutné před dodáním supermarketům znovu přetřídit dle jejich kritérií. Pro představu – podobných skladů jsou v ČR desítky a tento se řadí mezi středně velké, či spíše menší.

1

Při třídění se často vyřadí desítky kilogramů stále použitelné zeleniny kvůli estetickým nedostatkům.

V zimě se vyhazují i tak vzácné produkty, jako jsou jahody.

3

Takto se vyřadila téměř tuna jarní cibullky, která povadla trochu dříve, než se dostala na pulty.

4

Potravinová banka si nakonec převzala 2 palety zboží, které rozdá svým klientům z řad dětských domovů, domovů důchodců, azylových center apod. Tenhle týden to byly lilky, cukety, okurky a mandarinky. Podobný objem zboží bude nyní odebírat každý týden. 

mandarinky

Přispět na naši další činnost můžete i vy formou příspěvku nebo koupí certifikátu. Děkujeme!

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru