Živě: Jak darovat hotové pokrmy?

Ve větších jídelnách zbývá až 25 kg nevydaných pokrmů denně. V Zachraň jídlo jsme vytvořili návod, jak je dostat k potřebným. Ve středu 16. března ho představíme na online tiskové konferenci. Zveme vás!

Nový manuál Jak darovat hotové pokrmy jsme napsali pro provozovatele jídelen a cateringů a pro charitativní organizace. Shrnujeme v něm podmínky pro darování a příjem přebytečných porcí jídla a dáváme praktický návod, jak celý proces rozjet. Jeho znění jsme konzultovali  na Ministerstvu zemědělství, Ministerstvu financí, s hlavní hygieničkou, na Státní zemědělské a potravinářské inspekci a dalších úřadech.

Manuál pomůže odstranit první z bariér, kvůli kterým v Česku k darování pokrmů nedochází (narozdíl od Itálie či Portugalska).

 My teď můžeme podniknout další kroky k omezení plýtvání z gastro provozů. Právě teď spolu s Česko.Digital vyvíjíme platformu, přes kterou chceme koordinovat převoz k potřebným, jako jsou ukrajinští uprchlíci.

Poslechněte si, jak návod vznikl a jak ho teď využijeme:

Připojte se na tiskovou konferenci 16. března od 13 hodin

 

Facebook // Zoom // LinkedIn // Přidat do kalendáře

Jste z gastroprovozu nebo z charity a zajímá vás další průběh darování pokrmů v Česku? Přihlaste se k odběru speciálního newsletteru.

 

Podívejte se na záznam tiskové konference:

 

Projekt finančně a obsahově podpořila Německá nadace pro životní prostředí v rámci projektu Lépe darovat než vyhazovat (reg. číslo AZ 37522).

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru