Ohlédnutí za výstavou Zachraň jídlo! v Atriu na Žižkově

Přezrálé banány nemusí skončit v koši a z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty. Tomu, kolik zdrojů čerpá produkce jídla a jak lze často vyhazované jídlo zužitkovat, se věnovala výstava Zachraň jídlo! Jak se povedla? Ptali jsme se přímo týmu, který na ní pracoval.
Datum: 16.12.2021 Autor: Eliška Sojková
...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Od června do října jsme otevřeli dveře do výstavního projektu Zachraň jídlo! v Atriu na Žižkově. Na projektu jsme se podíleli společně s týmem Atria, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou. Výstavní projekt přilákal téměř dva tisíce návštěvníků, včetně tří stovek dětí na školních prohlídkách. Marie Kašparová, která spravuje kulturní centrum Atrium na Žižkově, k výstavě uvedla:

Projekt vznikl v rámci naší nové galerijní koncepce, která si klade za cíl přilákat do galerie nové návštěvníky, nabízet zajímavá témata přesahující běžný umělecký rámec a zaměřovat se na výrazné aktuální společenské problémy. Všechny tyto cíle výstava splnila nad očekávání.

Umělci si dali záležet na tom, aby byla výstava zábavná a interaktivní. Děti i dospělí mohli do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si vyzkoušeli, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na jídelní stůl, nebo si uvařili beze zbytků.

Výstava hravou formou učila také o tom, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar a jak plýtvání jídlem omezit. Kromě jiného jsme se ve výstavě věnovali i možnosti darování hotových jídel z jídelen, na což se letos zaměřujeme.

Uspořádali jsme i několik komentovaných prohlídek pro příměstské tábory a žáky základních škol. Naše kolegyně Verča Mejkalová, která výstavou provázela, vzpomíná hlavně na to, jaké reakce měli návštěvníci různého věku:

Výstava měla obrovský úspěch u dětí předškolního věku i u tříd ze základek. To hlavně kvůli hravým úkolům a zábavné diskuzi o plýtvání jídlem a cestě jídla přes celý svět. Bylo super sledovat, jaký je jejich pohled na plýtvání.

Navzdory náročným přípravám, které byly ovlivněné protiepidemickými opatřeními, se projekt povedl a sklidil pozitivní reakce od dětí, rodičů i pedagogů. Celému týmu Atria i umělcům tímto děkujeme za skvělou spolupráci.

Jestli jste výstavu nestihli navštívit, nezoufejte, ještě budete mít šanci. Celá výstava se nyní přesouvá do galerie Kroměříž, kde bude opět k vidění v létě 2022.

Další novinky

08. 08. 2022 Veřejné lednice FreshPoint zachraňují tisíce porcí měsíčně

Asi 20 % jídla vyprodukovaného v EU se vyhodí. Vyhozené jídlo má hodnotu asi 149 miliard eur a je zodpovědné…

06. 04. 2022 Legislativní krok vpřed pro záchranu jídla

Vzniká projekt 365 dní pro potravinové banky, jehož cílem je prosazení systémových a legislativních změn, které povedou k omezení plýtvání…

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení