Ohlédnutí za výstavou Zachraň jídlo! v Atriu na Žižkově

Přezrálé banány nemusí skončit v koši a z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty. Tomu, kolik zdrojů čerpá produkce jídla a jak lze často vyhazované jídlo zužitkovat, se věnovala výstava Zachraň jídlo! Jak se povedla? Ptali jsme se přímo týmu, který na ní pracoval.

Od června do října jsme otevřeli dveře do výstavního projektu Zachraň jídlo! v Atriu na Žižkově. Na projektu jsme se podíleli společně s týmem Atria, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou. Výstavní projekt přilákal téměř dva tisíce návštěvníků, včetně tří stovek dětí na školních prohlídkách. Marie Kašparová, která spravuje kulturní centrum Atrium na Žižkově, k výstavě uvedla:

Projekt vznikl v rámci naší nové galerijní koncepce, která si klade za cíl přilákat do galerie nové návštěvníky, nabízet zajímavá témata přesahující běžný umělecký rámec a zaměřovat se na výrazné aktuální společenské problémy. Všechny tyto cíle výstava splnila nad očekávání.

Umělci si dali záležet na tom, aby byla výstava zábavná a interaktivní. Děti i dospělí mohli do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si vyzkoušeli, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na jídelní stůl, nebo si uvařili beze zbytků.

Výstava hravou formou učila také o tom, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar a jak plýtvání jídlem omezit. Kromě jiného jsme se ve výstavě věnovali i možnosti darování hotových jídel z jídelen, na což se letos zaměřujeme.

Uspořádali jsme i několik komentovaných prohlídek pro příměstské tábory a žáky základních škol. Naše kolegyně Verča Mejkalová, která výstavou provázela, vzpomíná hlavně na to, jaké reakce měli návštěvníci různého věku:

Výstava měla obrovský úspěch u dětí předškolního věku i u tříd ze základek. To hlavně kvůli hravým úkolům a zábavné diskuzi o plýtvání jídlem a cestě jídla přes celý svět. Bylo super sledovat, jaký je jejich pohled na plýtvání.

Navzdory náročným přípravám, které byly ovlivněné protiepidemickými opatřeními, se projekt povedl a sklidil pozitivní reakce od dětí, rodičů i pedagogů. Celému týmu Atria i umělcům tímto děkujeme za skvělou spolupráci.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru