Podle autorů* se Praha vydanou strategií hlásí ke snižování ekologické a uhlíkové stopy a směřování k uhlíkové neutralitě v roce 2050. Dokument Cirkulární Praha 2030 se zaměřuje na cíle a opatření v sektorech s největším potenciálem materiálových i emisních úspor, konkrétně: stavebnictví, voda, zemědělství a potraviny a odpady.
Praha chce mimo jiné snížit potravinový odpad, a to zaváděním prevence jeho vzniku a distribucí přebytků. Tento cíl s námi v průběhu příprav konzultovala. Autoři uvádí, že se prevence potravinového odpadu v rámci Magistrátu hlavního města Prahy zatím systematicky neřeší a bude třeba ji kompetenčně v rámci úřadu ukotvit. Co chce Praha podle dokumentu dělat?
Analýza vzniku potravinového odpadu
Cílem opatření je zmapovat, kde se potraviny v Praze vyhazují a v jakém množství. Na základě zjištěných dat se pak navrhnou kroky, jak plýtvání potravinami předejít. Analýza se zaměří na potravinové toky u městem zřízených organizací (např. školy, sociální a zdravotnická zařízení), ale i na soukromý sektor.
Navržená opatření by měla primárně podporovat prevenci a snižování množství potravinového odpadu (cílené osvětové kampaně, sdílení přebytků, darování potravin, opětovné využití přebytečných potravin pro komerční prodej apod.) a teprve následně řešit recyklaci. Jakmile budou k dispozici data o tocích přebytků a o vzniku odpadu a nakládání s ním, může si město stanovit, kde, co a jak měnit.
Podpora potravinových bank a digitálních platforem pro sdílení přebytků
V České republice se takových platforem objevuje čím dál víc, fungují zde například mapa Na ovoce či aplikace Nesnězeno a Jídlov, obě určené pro lidi, kteří si chtějí koupit přebytečné jídlo za sníženou cenu. V Zachraň jídlo pracujeme také na přípravě projektu online platformy pro darování pokrmů z jídelen a cateringu, který umožní propojit gastro provozy, distribuční firmy a charitativní organizace či potravinové banky.
Další části dokumentu se věnují stavebnictví, zemědělství i hospodaření s vodou a odpady. Celá strategie je do 16. listopadu dostupná k připomínkám veřejnosti, více se dozvíte na webu Pražského inovačního institutu.