Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem

Poprvé ho vyhlásila OSN na rok 2020, chce tím upozornit nejen na environmentální dopady plýtvání jídlem. Řeč je o Mezinárodním dni povědomí o plýtvání jídlem, který připadá na 29. září 2021. Letos se do oslav zapojí třeba papež František nebo světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura. Jaké jsou dopady plýtvání potravinami? Co s tím jde dělat? A proč by se měl zapojit každý z nás?

Studie Celosvětový úbytek potravin a plýtvání potravinami od Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) uvádí, že každoročně přijde vniveč až jedna třetina vyprodukovaných potravin. Kromě ekonomického rozměru s sebou plýtvání jídlem přináší také negativní dopady v oblasti životního prostředí.

Podle FAO téměř 8 % uhlíkových emisí vypouštěných do atmosféry pochází z vyhozených potravin.

Plýtvání jídlem se řeší i v souvislosti se suchy, Evropská agentura pro životní prostředí uvádí, že téměř 40 % celkového objemu vody spotřebované v Evropě za rok se využívá v zemědělství. Celosvětově se přitom podle FAO 28 % orné půdy využije k pěstování surovin, které se vyhodí.

Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem vyhlásilo v roce 2019 Valné shromáždění OSN. Letos pořádá OSN online setkání, na kterém vystoupí se svým poselstvím i papež František. Odborné panely budou řešit například technologické inovace, komunitní projekty či cesty k prevenci plýtvání včetně případových studií. V závěru vystoupí také světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura.

My připomínáme Mezinárodní den povědomí o plýtvání potravinami na našich sociálních sítích. Na Instagramu najdete zajímavá data, ale i rady a tipy, jak zachraňovat jídlo v běžném životě. Nejvíce jídla v EU totiž vyhodí domácnosti, takže máme co zlepšovat.

A pokud už jste takoví profíci, že vám doma nezbývají ani drobečky, přidejte se k našim snahám měnit systém:

Letos se zaměřujeme především na záchranu jídla v gastro sektoru. V českých závodních jídelnách a fast foodech tvoří až 14 % vyhozeného jídla hotové porce, které se nestihnou vydat. Právě tyto porce, kterých může být denně až 25 kg na provozovnu, chceme dostat k potřebným. V září jsme spustili sbírku na podporu projektu Darování jídla šetří klima, který má darování jídel, jež je v současné době v porovnání s jinými evropskými zeměmi velmi složité, usnadnit. Podpořte ji teď.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru