O tom, že tuny zbylých obědů z jídelen by bylo možné darovat, jsme mluvili s novináři

Zatímco přebytečné potraviny ze supermarketů již běžně putují do potravinových bank, darování vařených pokrmů nemá v Česku vybudovanou dostatečnou praxi. Zbylé nevydané pokrmy z jídelen tak končí v gastroodpadu. Na problém jsme upozornili na tiskové konferenci - kde jinde než přímo v závodní jídelně.

Z výzkumu RedPot vyplynulo, že v každé jídelně nebo fastfoodu zbývá denně 1,8 až 24,9 kg vařených pokrmů vhodných k darování. Když jsme zjišťovali, jak tato jídla zachránit, zaměřili jsme se na možnost jejich darování charitě. Všechno, co jsme k tématu zjistili, jsme sepsali v analýze. Podle ní je darování hotových pokrmů v Česku možné, ale ztěžuje ho několik faktorů.

Ty jsme představili 2. září na tiskové konferenci k projektu. Vystoupili na ní ředitelka Zachraň jídlo Anna Strejcová, manažerka projektu Denisa Rybářová, marketingová manažerka Compass Group Adéla Doležalová a vedoucí vývoje logistické společnosti Logio Martin Plajner. Všechny podrobnosti si můžete přečíst v tiskové zprávě k projektu.

Zachraň jídlo ví, co darování brání. Co bude dál?

Na podzim plánujeme vyzkoušet převoz hotových pokrmů v teplém a chlazeném stavu. Zjistíme, kdy je nejvhodnější převoz pokrmů uskutečnit, aby se jídlo stihlo vydat včas, jaké nádoby jsou pro převoz nejlepší, jak zajistit jejich vracení či jak správně naplánovat trasu jízdy.

Zároveň provedeme mikrobiologické zkoušky ve spolupráci s certifikovanou laboratoří. Zjištění z mikrobiologických zkoušek pomohou v dalších vyjednáváních se zástupci státní správy o případné změně vyhlášky. Na financování těchto aktivit jsme spustili  crowdfundingovou kampaň, která běží od 2. září do 1. října.

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Cílem programu je dále inspirace k aktivnímu občanství a pomoc znevýhodněným skupinám. Program Active Citizens Fund vstoupil do České republiky v září roku 2019 s cílem podpořit neziskové organizace nehledě na jejich velikost a zkušenosti. V České republice jej spravuje konsorcium, které tvoří Nadace OSF, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a Skautský institut. Program je realizován v rámci Fondů EHP a Norska 2014–2021. Prostřednictvím Fondů EHP a Norska přispívají státy Island, Lichtenštejnsko a Norsko ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru (EHP) a k posilování spolupráce s 15 evropskými státy. Důležitým posláním programu je také spolupráce mezi Českou republikou a dárcovskými státy. Jde o spolupráci mezi českými neziskovými organizacemi a organizacemi z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru