Z výzkumu RedPot vyplynulo, že v každé jídelně nebo fastfoodu zbývá denně 1,8 až 24,9 kg vařených pokrmů vhodných k darování. Když jsme zjišťovali, jak tato jídla zachránit, zaměřili jsme se na možnost jejich darování charitě. Všechno, co jsme k tématu zjistili, jsme sepsali v analýze. Podle ní je darování hotových pokrmů v Česku možné, ale ztěžuje ho několik faktorů.
Ty jsme představili 2. září na tiskové konferenci k projektu. Vystoupili na ní ředitelka Zachraň jídlo Anna Strejcová, manažerka projektu Denisa Rybářová, marketingová manažerka Compass Group Adéla Doležalová a vedoucí vývoje logistické společnosti Logio Martin Plajner. Všechny podrobnosti si můžete přečíst v tiskové zprávě k projektu.
Zachraň jídlo ví, co darování brání. Co bude dál?
Na podzim plánujeme vyzkoušet převoz hotových pokrmů v teplém a chlazeném stavu. Zjistíme, kdy je nejvhodnější převoz pokrmů uskutečnit, aby se jídlo stihlo vydat včas, jaké nádoby jsou pro převoz nejlepší, jak zajistit jejich vracení či jak správně naplánovat trasu jízdy.
Zároveň provedeme mikrobiologické zkoušky ve spolupráci s certifikovanou laboratoří. Zjištění z mikrobiologických zkoušek pomohou v dalších vyjednáváních se zástupci státní správy o případné změně vyhlášky. Na financování těchto aktivit jsme spustili crowdfundingovou kampaň, která běží od 2. září do 1. října.