Přijďte na workshop o plýtvání na TEDxNárodní

25 kg nevydaného jídla se každý den vyhodí ve fastfoodech a jídelnách. Tyto potraviny končí v koších i kvůli nepřehledným pravidlům a složité logistice jejich darování. O plýtvání jídlem a o možnostech, jak to změnit, promluvíme na TEDxNárodní.

20. června vystoupí ředitelka Zachraň jídlo Anna Strejcová na akci TEDxNárodní v rámci cyklu přednášek o iniciativách, díky kterým můžeme dosáhnout čistší a udržitelnější budoucnosti. Ve svém interaktivním workshopu promluví o výsledcích tříletého výzkumu RedPot, který zkoumal, kolik potravin se vyhodí v českých fastfoodech a jídelnách, a o možnostech a bariérách darování hotového jídla.

RedPot ukázal, že 14 % potravinového odpadu z fastfoodů a jídelen je stále vhodných ke konzumaci. Kdyby ho jídelny a další podniky darovaly potravinovým bankám, mohlo by nasytit jedince a rodiny v potravinové nouzi.

Přestože v Česku tato možnost bohužel prozatím nemá vybudovanou tradici ani dostatečnou praxi, v zahraničí už fungují projekty postavené na distribuci jídla, které by se jinak na konci dne vyhodilo. Anna Strejcová vysvětlí, jak praxe darování funguje v jiných evropských státech a představí překážky darování hotových pokrmů, se kterými se potýkáme u nás.

Workshop se bude konat 20. června v 13:45 ve Veletržním paláci Národní galerie Praha. Prezenční vstupné i přístup na online přenos na celou akci lze zakoupit zde.

TEDxNárodní:

“Probíhající zdravotní a ekonomická krize nám připomíná důležitý fakt: v dnešním globalizovaném světě jsme všichni vzájemně propojeni, jsme součástí stejného křehkého systému, závislí jeden na druhém a na přírodě, která nás obklopuje. 

TEDxNárodní si klade za cíl adresovat pět základních vzájemně propojených oblastí a jejich prostřednictvím vyvinout plán pro čistší a udržitelnější budoucnost: energetika, doprava, materiály, potraviny a příroda. Iniciativy se budou po celém světě účastnit různé neziskové organizace, vzdělávací instituce, zástupci veřejné správy a další aktéři aktivní v oblasti řešení klimatické změny. Účelem setkání je propojit experty napříč obory a otevřít tak vzájemný dialog, který povede k hledání těch nejúčinnějších řešení klimatické krize a jejich efektivní a rychlé implementaci pomocí vzájemné spolupráce všech zúčastněných stran.“

 

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru