10 tun ovoce a zeleniny se letos dostalo k potřebným díky paběrkování

To je výsledek 11 výjezdů první paběrkovací sezony sester Kateřiny a Kláry a jejich skupiny DobroPolníků. Stejně jako v předchozích 5 letech, kdy jsme paběrkování vedli my, obdržely úrodu potravinové banky.

Letos jsme po pěti úspěšných sezonách předali organizaci paběrkování v okolí Prahy dvěma koordinátorkám, které zareagovaly na naší výzvu. Sestry Kateřina a Klára Peřinovy s námi při předchozích výjezdech nasbíraly zkušenosti a na jaře se s elánem chopily celé koordinace paběrkování. Společně se svou skupinou DobroPolníků jezdily na pole bez nároku na honorář – se záchranou zeleniny jsme jim do začátku pomohli jen drobným finančním příspěvkem na palivo.

Často se jedná o ovoce a zeleninu v perfektní kvalitě.

“Přijde nám nesmyslné, aby tato úroda přišla vniveč. Tím, že ji posbíráme a darujeme potravinovým bankám, pomáháme lidem v nouzi. A dalším aspektem této činnosti je, že na vypěstování dané plodiny se spotřebuje spousta zdrojů (např. voda). Tím, že úrodu sklidíme, se nevydaly zbytečně,” říká o své motivaci Katka. Díky pomoci padesáti dobrovolníků letos pomohla nasbírat 10 tun kořenové zeleniny, zelí, brambor, cibule, ale i dýní nebo hrušek.

Spolu s letošními výjezdy se od začátku projektu v roce 2015 podařilo nasbírat úctyhodných 63,5 tun jídla. Klára vyzývá všechny, kdo by se příští rok chtěli do sběru zapojit, aby se přihlásili k odběru e-mailového zpravodaje a aby se přidali k facebookové skupině. Na paběrkovací výjezdy se obvykle začíná jezdit na přelomu dubna a května.

První paběrkování v České republice jsme v Zachraň jídlo zorganizovali už v roce 2015. Touto aktivitou se inspirovaly i další skupiny dobrovolníků, například Paběrkování po Brněnsku, Paběrkování po Budějovicku nebo Paběrkování po Litoměřicku. Typický výjezd na pole vypadá tak, že koordinátor domluví se zemědělcem možnost sběru, poptá dobrovolníky a zorganizuje výjezd, kam přijede i zástupce potravinové banky s dodávkou. Ten si pak odveze nasbírané plodiny ve svých přepravkách. Pokud vás to zaujalo, pročtěte si manuál, jak začít paběrkovat, a podívejte se, jak paběrkování probíhá.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru