Dokument, který shnuje naše poznatky o „křivé“ zelenině a ovoci

Už od roku 2015 se zabýváme tím, jak využít všechnu zemědělskou produkci, která se u nás vypěstuje, včetně té tak zvaně „křivé“, jež neodpovídá estetickým standardům. Minulý rok jsme spustili kampaň Jsem připraven a její součástí byl průzkum mezi zemědělci a kulaté stoly s odborníky.

Závěry z tří desítek rozhovorů o situaci v českém zemědělství teď zveřejňujeme v podobě dokumentu Překážky a příležitosti pro využití „křivé“ zemědělské produkce. Začtěte se do něj a zjistěte, co všechno hraje v tomhle složitém systému produkce a prodeje roli.

Jsme rádi, že se objevují první vlaštovky v podobě prodeje „křivé“ zeleniny a ovoce v obchodech. Nicméně možnosti využití ovoce a zeleniny, které jsou vyřazované kvůli svému vzhledu, by mohly být mnohem širší – od uplatnění ve zpracovatelském průmyslu až po maloobchody, restaurace a jídelny. Změnit současný systém pěstování, prodeje a klasifikace potravin je ovšem velká výzva. Věříme, že spolu se stoupajícím povědomím veřejnosti o plýtvání potravinami se zvýší i snaha zemědělců a obchodních řetězců jídlo nevyhazovat a hledat alternativní cesty.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru