VYNIKAJÍCÍ KRAMBL VE SLADKÉ I SLANÉ VARIANTĚ

Jak využít sezónní ovoce nebo zeleninu a parádně si při tom pochutnat? Jednou z možností je původně britský koláč krambl – jednoduchý dezert, kterým ohromíte každou návštěvu. Je to jen spousta horkého šťavnatého ovoce či zeleniny a navrchu křupavá drobenka, která má nekonečně mnoho variant. Můžete do ní přidat ovesné vločky, strouhaný kokos, ořechy a v případě slané verze také staré pečivo. Základem drobenky je vždy mouka (nebojte se celozrnné), cukr a máslo. Ochutit se pak dá třeba skořicí, vanilkou nebo čerstvými bylinkami – možností je nepřeberně. Drobenku jde zamrazit v pytlíku a použít několikrát za sebou.

Ideální je krambl připravovat ze sezónního ovoce a zeleniny domácí provenience. Produkce a dovoz ovoce a zeleniny z ciziny totiž stojí spousty energií a zdrojů.

Autorkou receptu je Zuzana Štěpničková, která pro Zachraň jídlo vytváří tzv. záchranářské recepty. Ukazuje v nich nápadité způsoby, jak zužitkovat jídlo, aby se nemuselo vyhodit.

Ingredience

Jahodovo-rebarborový krambl s tymiánem:

jahody

rebarbora

citrón

třtinový cukr

mouka

máslo

vanilkový cukr

mandle

tymián

 

Rajčatový s posypkou ze starého pečiva:

cibule

česnek

olivový olej

rajčata

sůl

pepř

bazalka

staré pečivo

parmezán

máslo

 

 

 

Další recepty: