MASOVÉ RILLETES

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa, které máte po večeři v lednici? Vyzkoušejte rilletes. Jedno z nejvděčnějších párty jídel a jako dárek v hezké skleničce potěší každého. Hodí k dobrému chlebu, bagetě, k bramborám nebo třeba do tacos s jemně pokrájenou červenou cibulkou a koriandrem.

Můžete tak zpracovat vepřové, kachní a vlastně jakákoli masa. V receptu se uplatní i kosti a kůže, přidají na chuti a navíc využijete i části zvířat, které se často nepoužijí a přijdou vniveč.

Vrstvička sádla rilletes konzervuje, vydrží vám v lednici tři týdny až měsíc, pokud potřebujete delší trvanlivost, skleničky s masem sterilizujte.

Maso je ekologicky nejnákladnější potravina – jeden kilogram vepřového stojí 6000 l vody, což odpovídá asi 188 sprchám. U hovězího masa je to ještě mnohem více. Je proto důležité, naučit se poražená zvířata zužitkovat celá. Dnes umění zpracování pajšlu (vnitřností) nebo dělání ovarů bohužel skomírá.

Ingredience

Syrové vepřové sádlo

Škvařené sádlo

Pečené vepřové

Tymián

Bobkový list

Víno suché

Voda

Sůl (nešetříme)

Pepř

Další recepty: