MASOVÉ RILLETES

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa, které máte po večeři v lednici? Vyzkoušejte rilletes. Jedno z nejvděčnějších párty jídel a jako dárek v hezké skleničce potěší každého. Hodí k dobrému chlebu, bagetě, k bramborám nebo třeba do tacos s jemně pokrájenou červenou cibulkou a koriandrem.

Můžete tak zpracovat vepřové, kachní a vlastně jakákoli masa. V receptu se uplatní i kosti a kůže, přidají na chuti a navíc využijete i části zvířat, které se často nepoužijí a přijdou vniveč.

Vrstvička sádla rilletes konzervuje, vydrží vám v lednici tři týdny až měsíc, pokud potřebujete delší trvanlivost, skleničky s masem sterilizujte.

Maso je ekologicky nejnákladnější potravina – jeden kilogram vepřového stojí 6000 l vody, což odpovídá asi 188 sprchám.

Záchranářské recepty radí, jak zužitkovat jídlo, aby se nemuselo vyhodit. Tvorba receptu byla podpořena z grantu Hlavního města Prahy „Společně proti plýtvání jídlem v Praze“.

Ingredience

Syrové vepřové sádlo

Škvařené sádlo

Pečené vepřové

Tymián

Bobkový list

Víno suché

Voda

Sůl (nešetříme)

Pepř

Další recepty: