Rillettes – masová pomazánka

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa, které máte po večeři v lednici? Vyzkoušejte rilletes. Jde o jedno z nejvděčnějších párty jídel a jako dárek v hezké skleničce potěší každého.

Ingredience

150 g syrového vepřového sádla
100 g škvařeného sádla
500 g vepřového masa
100 ml suchého bílého vína
10 snítek tymiánu
3 snítky rozmarýnu
4 bobkové listy
2 kuličky nového koření
1 lžička kuliček černého pepře
2 lžičky soli

Postup

1. Syrové sádlo nakrájejte na 3cm kostky a nechte jej pomalu rozpouštět se škvařeným sádlem v silnostěnném hrnci na středním stupni. Trvá to asi 15 minut.

2. Maso nakrájejte na 2cm kousky a přisypejte k sádlu.

3. Podlijte vínem, přidejte bylinky a koření a osolte.

4. Přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 120 °C zhruba na 3 hodiny, až maso zcela změkne.

5. V polovině pečení vidličkou podrťte větší kusy masa a přiklopené pečte dál.

6. Odstraňte tymián, kosti a kůži. Část tuku odeberte do skleničky a uchovejte třeba na příští pečení.

7. Ve zbylém tuku vidličkami natrhejte maso.

8. Servírujte při pokojové teplotě nebo maso dejte do čistých skleniček a zalijte horkým tukem. Ten maso zakonzervuje, rillettes tak v lednici vydrží až 1 měsíc, pokud byste chtěli trvanlivost prodloužit, skleničky sterilujte. Bez vrstvy tuku rillettes vydrží v lednici nanejvýš týden.

TIP: Využít můžete libovolné maso, včetně kostí a kůže, a bylinky podle chuti. Do pomazánky se hodí třeba jalovec, nové koření, česnek, a pokud použijete čerstvý bobkový list, můžete ho s masem poté rozmixovat.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

150 g syrového vepřového sádla
100 g škvařeného sádla
500 g vepřového masa
100 ml suchého bílého vína
10 snítek tymiánu
3 snítky rozmarýnu
4 bobkové listy
2 kuličky nového koření
1 lžička kuliček černého pepře
2 lžičky soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru