Domácí pesta z natí

Do těstovin, na chleba nebo do salátů – pesta z natí mrkve, ředkviček, špenátu nebo kopřiv se hodí všude. Kromě toho, že chutnají skvěle, zachráníte části zeleniny, které často končí v koši.

Ingredience

natě
košťály
ořechy a semínka
kvalitní olej
česnek
citron
parmezán
sůl

Postup

Ředkvičková i mrkvová nať či košťál z brokolice putují skoro vždy a bez dlouhého rozmýšlení do koše. Zkuste z nich vytvořit pesto, a nejen z nich, ale i z dalších zelených natí. Třeba pesto z medvědího česneku, kopřiv nebo špenátu vás překvapí výbornou chutí. Postup je vždy podobný, tak se nebojte experimentovat.

1. Natě omyjte a otrhejte z nich zelené lístky (v případě kopřiv musíte listy spařit horu vodou). Přendejte je do mixéru.

2. K lístkům přidejte semínka (například sezamová či slunečnicová), oříšky a česnek.

3. Dochuťte citronovou šťávou a solí. Zpestřit můžete také jarní cibulkou, sýrem, mátou nebo bazalkou. Vše záleží na vašich chutích.

4. Směs rozmixujte. Během mixování přilévejte kvalitní olej, dokud nemá pesto ideální konzistenci.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

natě
košťály
ořechy a semínka
kvalitní olej
česnek
citron
parmezán
sůl

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru