DŽEM A ČATNÍ – ZUŽITKUJTE PŘEBYTKY Z LÉTA

Uchovejte si nejkrásnější letní dny ve sklenici zavařeniny! Zavařování je klasický způsob uchovávání sezónního ovoce. Dřív bylo společně s nakládáním a sušením tradicí téměř v každé rodině. Po revoluci nadšení pro domácí zpracovávání ovoce a zeleniny s novou nabídkou hotových produktů poněkud opadlo. Dnes se však naštěstí zase vrací. Zájem o čerstvé suroviny a „opravdové“ potraviny totiž roste a s tím i chuť vyrábět si pokrmy na vlastní pěst a bez chemických přísad.

Zachraň jídlo vám v dnešním videu ukáže, jak si připravit skvělý džem z bobulového ovoce nebo pikantní meruňkové chutney s chili a zázvorem, které ozvláštní letní grilování. Navíc k jejich výrobě nejsou potřeba žádné želírovacích přísady.

Pokud si chcete s iniciativou Zachraň jídlo vyzkoušet výrobu džemu pod širým nebem, přijďte v neděli 16. 7. do Tiskárny na vzduchu ve Stromovce. Akce se jmenuje příhodně Jam session a v rámci „džemování“ tu profesionální kuchaři uvaří tři druhy zavařenin z ovoce, které by jinak přišlo vniveč. Ovoce se před akcí napaběrkuje v sadu, na poli, nebo se získá vyřazené z velkoskladu. Skleničku džemu si pak budete moct odnést domů. Přijde řada i na vystoupení pro děti a živou hudbu. Navíc se dozvíte, co dělat proti plýtvání jídlem u sebe doma.

 

 

Ingredience

Džem

Třešně

Jahody

Maliny

Borůvky

Cukr

Tobolka vanilky

Špetka soli

 

Čatní

Meruňky

Červená cibule

Rozinky

Jalapeño

Zázvor

Sůl

Kajenský pepř

Jablečný ocet

Cukr

 

Další recepty: