DŽEM A ČATNÍ – ZUŽITKUJTE PŘEBYTKY Z LÉTA

Uchovejte si nejkrásnější letní dny ve sklenici zavařeniny! Zavařování je klasický způsob uchovávání sezónního ovoce. Dřív bylo společně s nakládáním a sušením tradicí téměř v každé rodině. Po revoluci nadšení pro domácí zpracovávání ovoce a zeleniny s novou nabídkou hotových produktů poněkud opadlo. Dnes se však naštěstí zase vrací. Zájem o čerstvé suroviny a „opravdové“ potraviny totiž roste a s tím i chuť vyrábět si pokrmy na vlastní pěst a bez chemických přísad.

Zachraň jídlo vám ve videu ukáže, jak si připravit skvělý džem z bobulového ovoce nebo pikantní meruňkové chutney s chili a zázvorem, které ozvláštní letní grilování. Navíc k jejich výrobě nejsou potřeba žádné želírovacích přísady.

Záchranářské recepty radí, jak zužitkovat jídlo, aby se nemuselo vyhodit. Tvorba receptu byla podpořena z grantu Hlavního města Prahy „Společně proti plýtvání jídlem v Praze“.

 

Ingredience

Džem

Třešně

Jahody

Maliny

Borůvky

Cukr

Tobolka vanilky

Špetka soli

 

Čatní

Meruňky

Červená cibule

Rozinky

Jalapeño

Zázvor

Sůl

Kajenský pepř

Jablečný ocet

Cukr

 

Další recepty: