Příběhy záchranářů

Radka Mazáčková, knihovnice

Radka Mazáčková, knihovnice

Jako venkovská holka jsem byla zcela přirozeně vychována k tomu, že se neplýtvá. Jednak jsem věděla, co práce dá něco vypěstovat, a asi by mě nikdy ani nenapadlo vyhazovat cokoli, co tvarově nepřipomíná ideál. A tak slepice dostaly vytrhaný plevel z užitkových záhonů i ze skalky, pšenici, kterou děda zametl na blízkém nádraží, králíci pokosenou trávu, usušený chleba, zvadlou mrkev atd. A co nešlo zkrmit, to přijal kompost. Bakterie si tak také přišly na své a na oplátku vyrobily pěkný substrát.

Darovací
certifikáty

Martin Šotola, projektový manažer

Martin Šotola, projektový manažer

Jednou jsem se vracel z nákupu a zjistil jsem, že se mi po cestě ztratila Lučina. Vzpomněl jsem si na záchránáře ve videu Zachraň jídlo a řekl jsem si, že ji rozhodně musím najít. Postupoval jsem ulicemi Žižkova zpátky k prodejně a asi po půl hodině úpěnlivého stopování jsem na Lučinu, téměř zapadanou čerstvým sněhem, narazil. Mise splněna!

Štěpánka Balcarová, jazzová trumpetistka

Štěpánka Balcarová, jazzová trumpetistka

Kupuji poměrně málo jídla a ledničku mám nanejvýš z jedné třetiny plnou, proto potraviny stihnu zpracovat, aniž by se zkazily. Mléko kupuji v půl litrovém balení, protože ho moc často nepoužívám a stávalo, že se mi zkazilo. Nedávno jsem si začala dělat kávu do malého hrníčku. Často jsem celý hrnek nevypila, spotřeba ale byla větší a musela jsem kávu kupovat častěji.

Lada Klimešová, studentka biologie

Lada Klimešová, studentka biologie

Vše začalo asi před dvěma lety v Brně. Tehdy mi přítel řekl, co to je “dumpster diving” a já poprvé nahlídla do popelnice za supermarketem. Díky dumpster divingu jsem žila z vyhozeného jídla tři měsíce v USA a rok na Erasmu v Regensburgu. Až v této chvíli jsem byla schopná vidět všechny ty vyhozené potraviny a věřte nebo ne, lépe a zdravěji jsem nikdy nejedla. Věděla jsem, že teď už vím o plýtvání mnohem více než všichni lidé, co znám, a tak jsem se rozhodla, že se pokusím vzdělávat i ostatní. Přípravou prezentace o plýtvání jídlem jsem sama zjistila ještě mnoho informací a objevila i Zachraň jídlo a všechny jejich super projekty. Začala jsem přednášet na gymnáziu v Třeboni a kam budu pokračovat dál? Nevím, jedno jsem si ale jistá, už nikdy nepřestanu.

Filip Novák, marketingový odborník

Filip Novák, marketingový odborník

Dřív jsem nakupoval dost bezhlavě, jen aby byla lednice pro všechny případy plná. A jak už to tak bývá, část „nutně potřebných“ zásob končívala v koši. Jednou jsem pak narazil na článek týkající se mrhání potravinami v domácnostech a potravinářském průmyslu, nasypal si popel na hlavu a začal si své nákupy a následné vaření plánovat. Každý týden tak brouzdám uličkami potravin s nákupním seznamem, který mi nedovolí koupit nic navíc. A jelikož nedokážu vařit jen sám pro sebe, část jídla buď zamrazím pro dny, kdy se mi nechce vařit, nebo se o něj podělím se svými kolegy v práci.