Novinky

Jsem připraven má na kontě už téměř 8 500 podpisů

30. 07. 2016
Počet podpisů pod prohlášením na stránce www.jsempripraven.cz stále narůstá! Jsou vaši známí připraveni kupovat si a zpracovávat i „nedokonalé“ výpěstky? Přepošlete jim odkaz na stránku. Známé osobnosti nás podporují. Spisovatelka Kateřina Tučková nám napsala: „Jako autorku mě oslovují příběhy, v nichž se můžu zabývat problémem, který se nám nezdál dost podstatný, a přece přináší zásadní.. více..

Jste připraveni? Víme, že ano!

15. 06. 2016
Až 20 % zemědělské produkce se nedostane k zákazníkům, a to kvůli přísným nárokům prodejců na její vzhled. Proto jsme spustili kampaň Jsem připraven a stránku www.jsempripraven.cz, kde se problému dozvíte víc a hlavně můžete svým podpisem aktivně přispět k tomu, aby se současná situace změnila. Podepsáním výzvy na www.jsempripraven.cz dáváte najevo, že jste ochotni kupovat.. více..

Obchody budou muset darovat jídlo. Podpořte schválení zákona právě teď

25. 04. 2016
Minulý týden nás potěšila zpráva, že Poslaneckou sněmovnou prošel návrh zákona, kterým se zase o kousek můžeme přiblížit zodpovědnějšímu nakládání s jídlem. Díky novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích budou mít supermarkety a jiné potravinové provozovny o rozloze větší než 400 m2 povinnost darovat jídlo, které by jinak vyhodily. Neprodejné, ale poživatelné jídlo, budou muset.. více..

Jídlo, které jsme uchránili od kontejneru

15. 03. 2016
Před časem nám přistála v e-mailu tato zpráva: „Dobrý den, jako sklad se občas potkáme s tím, že náš zákazník už nemůže prodat ovoce či zeleninu a ta jde buď ke skrmení, nebo do bioodpadu. Například dnes se to týkalo asi tuny a půl jarní cibulky a dvou palet brokolice … většinou se nejedná o.. více..

V Dánsku otevřeli první supermarket s přebytky. Rozhovor přímo z místa!

25. 02. 2016
Nezisková organizace DanChurch Aid otevřela v Kodani supermarket s přebytky WeFood. Obchod cílí jak na chudší dánské vrstvy, tak i na ekologicky smýšlející spotřebitele. Jak funguje? Přebytečné jídlo, které producenti nechtějí, protože by ho v běžných supermarketech neudali kvůli vzhledu nebo uplynulé době minimální trvanlivosti, vyzvedávají dobrovolníci. WeFood spolupracuje hlavně s velkými řetězci Føtex a Danske.. více..

Ve Francii darovali jídlo ve velkém už před přijetím zákona. V Čechách máme rezervy

10. 02. 2016
Přinášíme rozhovor s Fabricem Martinem Plichtou, ředitelem České Federace potravinových bank. Povídali jsme si o současné situaci na poli darování potravin u nás i ve Francii. (Foto: www.ihned.cz) Pomohlo Potravinové bance Praha zrušení DPH z darovaných potravin, které vstouplo v platnost na konci roku 2014? Zvýšil se nějak přísun darovaného jídla? Ano, pomohlo. Ale co.. více..

Začněte paběrkovat i u vás!

12. 01. 2016
Máte chuť začít paběrkovat po vzoru Zachraň jídlo? Pak není nic jednoduššího než si stáhnout náš nový manuál. Díky němu se dozvíte, jaké kroky je třeba podniknout, aby byl váš start co nejhladší. Začít paběrkovat není nic těžkého. Přípravy lze stihnout za jeden až dva měsíce. A výsledek, ten se za tu snahu vyplatí! Stáhněte.. více..

VIDEO: Jak se vařila Křivá polévka?

03. 01. 2016
Zahnutá mrkev, malý brambor, žlutý květák. V naší „Křivé polévce“ jste je nemohli rozeznat od jejich perfektněrovných, velikých a barevně vyhovujících příbuzných. V sobotu 5. září jsme vařili ze zeleniny, která je pro obchody málo lákavá a na stůl k lidem by se nikdy nedostala. Nejen, že se rozdalo všech 2000 porcí bramboračky, minestrone a.. více..

Nadělte pod stromeček 500 kilo dýní!

15. 12. 2015
Někdo prodává virtuální ovečky a oslíky, my máme zase dýně, kedlubny a mrkve. Kupte si vánoční certifikát a pomozte nám uskutečnit projekt Paběrkování i v přístím roce! Jak na to? Pošlete nám na účet číslo 264660424/0300 dar ve výši 1000 Kč, 500 Kč nebo 350 Kč a do poznámky připište své telefonní číslo a adresu... více..

Po „popletených“ vánočkách se jenom zaprášilo

13. 12. 2015
Předposlední adventní neděli rozdávalo Zachraň jídlo vyřazené vánočky, které neodpovídají estetickým standardům. Buď málo vykynuly, byly špatně spletené, při pečení praskly, nebo byly trochu zakroucené. Za dobrovolný příspěvek si je mohli kolemjdoucí vzít od sedmi dvojic dobrovolníků, kteří se pohybovali v okolí Jungmannova náměstí v Praze, a také se dozvědět něco o plýtvání potravinami a.. více..

První sezóna paběrkování je za námi

04. 12. 2015
V roce 2015 jsme poprvé začali vyjíždět na pole sbírat přebytky, které se nedostanou ke spotřebitelům kvůli svému vzhledu. Podařilo se nám uspořádat 18 výjezdů na pole a sebrali jsme skoro osm tun jídla, které jsme darovali potravinovým bankám. Ty jídlo dál distribuují charitám. Do sběru se zapojila stovka dobrovolníků, aktivně jsme spolupracovali se sedmi.. více..

Sháníte obří hrnce?

30. 11. 2015
Máme k dispozici tři krásné italské hrnce, které jsme použili na happeningu Křivá polévka. Před Vánoci se obvykle na náměstí vaří polévky pro desítky lidí. Pokud sháníte velkou nádobu o objemu 190 litrů, obraťte se na nás na e-mailu info@zachranjidlo.cz. Za drobný dar vám je můžeme půjčit. Přejeme hezký předvánoční čas! více..
12345