Novinky

Jídlo, které jsme uchránili od kontejneru

15. 03. 2016
Před časem nám přistála v e-mailu tato zpráva: „Dobrý den, jako sklad se občas potkáme s tím, že náš zákazník už nemůže prodat ovoce či zeleninu a ta jde buď ke skrmení, nebo do bioodpadu. Například dnes se to týkalo asi tuny a půl jarní cibulky a dvou palet brokolice … většinou se nejedná o.. více..

V Dánsku otevřeli první supermarket s přebytky. Rozhovor přímo z místa!

25. 02. 2016
Nezisková organizace DanChurch Aid otevřela v Kodani supermarket s přebytky WeFood. Obchod cílí jak na chudší dánské vrstvy, tak i na ekologicky smýšlející spotřebitele. Jak funguje? Přebytečné jídlo, které producenti nechtějí, protože by ho v běžných supermarketech neudali kvůli vzhledu nebo uplynulé době minimální trvanlivosti, vyzvedávají dobrovolníci. WeFood spolupracuje hlavně s velkými řetězci Føtex a Danske.. více..

Ve Francii darovali jídlo ve velkém už před přijetím zákona. V Čechách máme rezervy

10. 02. 2016
Přinášíme rozhovor s Fabricem Martinem Plichtou, ředitelem České Federace potravinových bank. Povídali jsme si o současné situaci na poli darování potravin u nás i ve Francii. (Foto: www.ihned.cz) Pomohlo Potravinové bance Praha zrušení DPH z darovaných potravin, které vstouplo v platnost na konci roku 2014? Zvýšil se nějak přísun darovaného jídla? Ano, pomohlo. Ale co.. více..

Začněte paběrkovat i u vás!

12. 01. 2016
Máte chuť začít paběrkovat po vzoru Zachraň jídlo? Pak není nic jednoduššího než si stáhnout náš nový manuál. Díky němu se dozvíte, jaké kroky je třeba podniknout, aby byl váš start co nejhladší. Začít paběrkovat není nic těžkého. Přípravy lze stihnout za jeden až dva měsíce. A výsledek, ten se za tu snahu vyplatí! Stáhněte.. více..

VIDEO: Jak se vařila Křivá polévka?

03. 01. 2016
Zahnutá mrkev, malý brambor, žlutý květák. V naší „Křivé polévce“ jste je nemohli rozeznat od jejich perfektněrovných, velikých a barevně vyhovujících příbuzných. V sobotu 5. září jsme vařili ze zeleniny, která je pro obchody málo lákavá a na stůl k lidem by se nikdy nedostala. Nejen, že se rozdalo všech 2000 porcí bramboračky, minestrone a.. více..

Nadělte pod stromeček 500 kilo dýní!

15. 12. 2015
Někdo prodává virtuální ovečky a oslíky, my máme zase dýně, kedlubny a mrkve. Kupte si vánoční certifikát a pomozte nám uskutečnit projekt Paběrkování i v přístím roce! Jak na to? Pošlete nám na účet číslo 264660424/0300 dar ve výši 1000 Kč, 500 Kč nebo 350 Kč a do poznámky připište své telefonní číslo a adresu... více..

Po „popletených“ vánočkách se jenom zaprášilo

13. 12. 2015
Předposlední adventní neděli rozdávalo Zachraň jídlo vyřazené vánočky, které neodpovídají estetickým standardům. Buď málo vykynuly, byly špatně spletené, při pečení praskly, nebo byly trochu zakroucené. Za dobrovolný příspěvek si je mohli kolemjdoucí vzít od sedmi dvojic dobrovolníků, kteří se pohybovali v okolí Jungmannova náměstí v Praze, a také se dozvědět něco o plýtvání potravinami a.. více..

První sezóna paběrkování je za námi

04. 12. 2015
V roce 2015 jsme poprvé začali vyjíždět na pole sbírat přebytky, které se nedostanou ke spotřebitelům kvůli svému vzhledu. Podařilo se nám uspořádat 18 výjezdů na pole a sebrali jsme skoro osm tun jídla, které jsme darovali potravinovým bankám. Ty jídlo dál distribuují charitám. Do sběru se zapojila stovka dobrovolníků, aktivně jsme spolupracovali se sedmi.. více..

Sháníte obří hrnce?

30. 11. 2015
Máme k dispozici tři krásné italské hrnce, které jsme použili na happeningu Křivá polévka. Před Vánoci se obvykle na náměstí vaří polévky pro desítky lidí. Pokud sháníte velkou nádobu o objemu 190 litrů, obraťte se na nás na e-mailu info@zachranjidlo.cz. Za drobný dar vám je můžeme půjčit. Přejeme hezký předvánoční čas! více..

Nevzhledná zelenina na stránkách časopisu Respekt

09. 11. 2015
Téma tak zvané „křivé zeleniny“ se dostalo na obálku časopisu Respekt. Redaktorka Lucie Kavanová se s námi vypravila do třídírny i na pole během sběru dýní. Přečtěte si reportáž, která z toho vznikla – číslo vyšlo v pondělí 9. listopadu. Fotografie, které se nedostaly do tištěného vydání, můžete shlédnout zde. více..

Křivá polévka a paběrkování v médiích

09. 10. 2015
Happening Křivá polévka opět vzbudil velký ohlas v médiích. Podařilo se nám dostat zprávu do večerních zpráv na FTV Prima, a to dva dny po sobě, z místa živě přenášela ČT 24, podívat se přišel i redaktor Blesk.cz a o akci informoval také iDnes.cz, Český rozhlas, Lidovky.cz, Tyden.cz, Metro.cz, Denik.cz a mnoho dalších. O projektu.. více..

Plýtvání jídlem je globální problém

29. 09. 2015
Organizace spojených národů slaví 70. výročí existence. Jakou roli hraje OSN v současném světě a jak mohou její strategické cíle přispět ke snížení plýtvání potravinami? Zeptali jsme se na několik otázek Michala Broži, ředitele Informačního centra OSN v Praze. více..
12345