Novinky

Jednoduchost, kreativita a šetrnost – principy, které zachraňují jídlo v restauracích

01. 06. 2017
“Na odpad se při vaření musí myslet dopředu – když budu chtít zbytky zkrmit, nemůžu použít ostré koření nebo konvenienci,” říká kuchař Michal Hromas, který prošel různými typy podniků – vyzkoušel si luxusní restaurace, ale i vývařovnu. Dnes vaří v pražském Crossu a se Zachraň jídlo si povídal o tom, co je pro něj v.. více..

Získali jsme Cenu SDGs! Děkujeme za podporu

30. 05. 2017
Naše kampaň Jsem připraven získala ocenění v rámci prvního ročníku Cen SDGs, které oceňují projekty naplňující cíle udržitelného rozvoje OSN. Z rukou vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a vedoucího Informačního centra OSN Michala Broži jsme převzali cenu, a to díky vám! Vyhráli jsme totiž v kategorii Veřejná sféra na základě hlasování veřejnosti, za což vám.. více..

Cirkulární ekonomika je o střídmosti a selském rozumu

05. 05. 2017
„Dříve jsme měli soběstačné domácnosti, vesnice, regiony. Kvůli globalizaci a rychlosti růstu naší spotřeby se vše změnilo a klimatické změny nás dostávají do situace, kdy musíme začít přemýšlet jinak a přebrat zodpovědnost za to, co spotřebováváme i produkujeme,“ říká Soňa Jonášová, která je ředitelkou Institutu cirkulární ekonomiky. Problematika udržitelného zemědělství, uzavřených materiálových toků a soběstačných.. více..

Dokument, který shnuje naše poznatky o “křivé” zelenině a ovoci

20. 04. 2017
Už od roku 2015 se zabýváme tím, jak využít všechnu zemědělskou produkci, která se u nás vypěstuje, včetně té tak zvaně „křivé“, jež neodpovídá estetickým standardům. Minulý rok jsme spustili kampaň Jsem připraven a její součástí byl průzkum mezi zemědělci a kulaté stoly s odborníky. Závěry z tří desítek rozhovorů o situaci v českém zemědělství.. více..

Co o nás prozrazuje odpad? Odpověď přináší věda zvaná garbologie

11. 04. 2017
Lenka Brunclíková je plzeňská garboložka, která zkoumá, co vše vyhazujeme a jakou hodnotu v naší společnosti věci mají. Jaké jídlo nejčastěji letí do koše a proč? A chovají se lidé ve městě jinak, než obyvatelé vesnice? Udělali jsme s ní rozhovor, který se samozřejmě točí okolo toho, co nás zajímá – okolo potravinového odpadu. Co.. více..

“Ta radost, když ze zbytků vymyslíte skvělé jídlo”

09. 04. 2017
Zuzka Štěpničková miluje dobré jídlo. Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. K Zachraň jídlo se připojila před dvěma lety a za tu dobu vytvořila pěknou řádku tak zvaných záchranářských receptů,.. více..

Přispějte na nové záchranářské videorecepty

04. 04. 2017
Záchranářské videorecepty z naší dílny jsou skvělou inspirací, jak přetvořit potravinové přebytky na super chutná jídla. Pomozte nám je natočit! Díky receptům vás naučíme, jak omezit vyhazování jídla a současně snížit negativní dopady nejen na životní prostředí, ale i na vaši peněženku. Podporou kampaně nám pomůžete oslovit a inspirovat více lidí a přispějete tím ke.. více..

Investice do omezení plýtvání jídlem se vyplatí

21. 03. 2017
Britská státní iniciativa WRAP (Waste & Resources Action Programme) zveřejnila na svých stránkách analýzu s názvem „The Business Case for Reducing Food Loss and Waste“, která popisuje efektivitu kampaní na omezení plýtvání potravinami. Během 5 let trvání kampaně Love Food Hate Waste se snížilo plýtvání potravinami v britských domácnostech o 21 % a několik městských částí.. více..

Další supermarket je připraven! Křivou zeleninu nabídne také Tesco

27. 01. 2017
V létě minulého roku jsme zahájili kampaň Jsem připraven, která veřejnost informovala o množství vyhozených potravin a zároveň sbírala podpisy lidí, kteří by byli ochotni kupovat si tzv. křivou zeleninu. Nasbírali jsme přes deset tisíc podpisů a jak je vidět, kampaň nese své „ovoce“ i dál. Záhy po spuštění naší kampaně začaly křivou zeleninu nabízet.. více..

Nejlepší je provozovat dumpster diving v zimě! Popelnice fungují jako velké lednice

26. 01. 2017
Dumpster diver William Reid se s námi podělil o zážitky z doby, kdy se živil výhradně vyhozeným jídlem z kontejnerů. Během prosincové přednášky ve Studiu ALTA vyprávěl o svých zkušenostech se zachraňováním jídla z popelnic. Nejlépe se prý loví na Floridě a nejhůř to šlo ve Washingtonu – odpad tam drtí, aby zabral méně místa.. více..

Zachraň jídlo pod stromeček!

28. 11. 2016
Váháte, jaký smysluplný dárek dát svým blízkým pod stromeček? Kupte si naše speciální ponožky, trenky nebo batůžky. Autorkou designu je česká designérka annanemone. Nadělte svým blízkým, anebo klidně sobě, křivý kousek z nové kolekce vyrobené eticky a lokálně ve spolupráci s programem DOBRO. firmy ZOOT. Všechny kousky jsou vyrobené v ČR v malých lokálních dílnách. Nakupte.. více..

Kampaň Jsem připraven právě vrcholí kulatými stoly

22. 11. 2016
Jak najít způsob pro zpracování ovoce a zeleniny, které neodpovídá ideálním parametrům? Na tuto otázku se snažíme najít odpověď v rámci dvou kulatých stolů, které organizujeme ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd a pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Cílem kulatých stolů, které jsou vedené metodou “human centred design”, je najít způsoby, jak snížit.. více..
12345...Poslední »