Novinky

VAJEČNÉ SOS: CO S PŘEBYTKEM Z VELIKONOC?

29. 03. 2018
Hody, hody! Velikonoce jsou tu, tak se vyzbrojíme pořádnými vajíčkovými recepty. Ať už vám v kuchyni zbudou syrová vejce po vyfukování nebo vařená z koledy, všechny zachráníme. Syrová Vyfukování vajec je u nás oblíbené, co ale se zbylými žloutky a bílky? Stačí si přípravu na svátky promyslet. Po tom, co vajíčka vyfouknete ze skořápek, využijte je na.. více..

Proč neznáme “křivé” mandarinky? Plýtvá se i v zahraničí

22. 03. 2018
Britská organizace Feedback se zaměřila na plýtvání v rámci dodavatelských řetězců. Kde se jídlo vyhazuje v této opomíjené části potravinového průmyslu? Estetická kritéria Velikost, barva a tvar hrají zásadní roli při cestě ze sklizně na regály supermarketů. Své by o tom mohli říct nejen místní farmáři, ale také pěstitelé exotických plodin. Mandarinky i grepy z.. více..

Jak správně zmrazit jídlo

12. 03. 2018
Jak to udělat, aby mražení jídla nebylo hrou na náhodu? S průvodcem serveru BBC Good Food ušetříte námahu, čas i peníze. Top 10 zmrazovacích triků Horké jídlo nejprve nechte vychladnout a pak ho uložte do mrazáku. Nikdy nedávejte mrazit stejné jídlo dvakrát, pokud ho nebudete mezitím vařit. Plná mraznička je energicky úspornější. Vyplňte prázdný prostor třeba.. více..

V Bruselu zachraňují ovoce do luxusních džemů

07. 03. 2018
“Chodím nakupovat na trhy a asi před rokem jsem si všiml, kolik ovoce a zeleniny se tu vyhazuje. Pokaždé šlo klidně i o půl tuny perfektního jídla. Spolu s kamarády jsme si řekli, proč nezkusit vyrobit z těchto přebytků nějaký produkt? A tak jsme začali dělat džemy,” říká Simon Ott, student mezinárodních vztahů a zakladatel.. více..

Novela zákona přinese změnu k lepšímu. Potravinové banky ale potřebují posily

17. 01. 2018
V pondělí 1. ledna vstoupila v platnost novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která významně zasáhne do způsobu fungování českých potravinových bank. Zákon od nového roku nařizuje supermarketům s plochou větší než 400 m2 nabídnout bankám neprodejné potraviny. Jde převážně o výrobky, které na sobě mají chybnou etiketu nebo jsou deformované, ale jinak zcela.. více..

Mladí plýtvají. Zároveň ale tuší, jak to změnit

15. 01. 2018
Plýtvání potravinami se týká nás všech bez ohledu na věk, vzdělání nebo zaměstnání. V rámci soutěže Vyliž to jsme chtěli zjistit, jak si v plýtvání stojí generace školou povinná. A tak jsme mladé lidi zapojili do diskuze  pod vedením Centra pro výzkum veřejného mínění, které zjišťuje postoje české veřejnosti k plýtvání potravinami už od roku.. více..

Proč nevyhazovat pečivo? Zmapovali jsme cestu rohlíku

27. 12. 2017
Je to rovné či zahnuté, bílé, celozrnné, vícezrnné i pivní. Má to hmotnost kolem 50 gramů a výroba trvá 1 až 3 hodiny. Co je to? No přece český rohlík. Už jste někdy přemýšleli, co předchází tomu, než se čerstvý křupavý rohlík dostane na váš stůl? Pečivo je podle průzkumů veřejného mínění nejčastějším artiklem, který.. více..

Pekelně se soustřeď! Zachraň jídlo má své pexeso.

17. 12. 2017
Zatímco v loňském roce jsme posilovali vaši záchranářskou image pomocí ponožek, batůžků a trenclí s křivou zeleninou, letos jsme se rozhodli vás pobavit a poučit zároveň. Vytvořili jsme záchranářské pexeso na téma nakupování a skladování potravin. A samozřejmě to není nudná záležitost. Díky super ilustracím Dana Plaveckého ze Studio Plavečky se nám podařilo celé téma uchopit.. více..

Blogerka Anie Songe: Jako společnost jdeme správným směrem

23. 11. 2017
Na podzim jsme díky soutěži Vyliž to! proměnili Instagram v místo prázdných talířů. Chtěli jsme upozornit, že jídlo má celý svůj příběh a nejde jen o jeho působivou prezentaci na talíři, kterou si na Instagram všichni občas fotíme. Ukázali jsme, že důležité je nejen jídlo samotné, ale i jeho dojídání. Prázdný talíř se pro nás.. více..

Až 35 procent jídla ze školních jídelen skončí v koši

16. 11. 2017
Když se řekne školní jídelna, mnohým se vybaví legendární UHO – univerzální hnědá omáčka. Případně to, jak byli s plnými talíři nechtěného jídla vraceni zpátky ke stolu, aby dojedli aspoň to maso. Situace se mění a kvalita českých jídelen roste. Není výjimkou, že se dětem podává zdravé jídlo, jako je pohanka, bulgur, cizrna apod., nicméně.. více..

Přidejte se k soutěži Vyliž to!

06. 11. 2017
Fotíte si svoje jídlo před tím, než se do něho pustíte? A co kdybyste si vyfotili vyjedený talíř? V soutěži Vyliž to! můžete za takovou fotku navíc vyhrát i luxusní večeři se členy Zachraň jídlo a s hvězdami Instagramu Nicole a Lucií Ehrenbergerovou (A Cup of Style), Anie Songe a Kate Rezkovou. Smyslem soutěže je upozornit.. více..

Dumpster diving po žižkovsku

30. 10. 2017
Objednávám si v kavárně chai latté, čekám a připadám si trochu legračně. Za chvíli se totiž nejspíš budu hrabat v popelnicích, jenže s tímhle indickým drinkem v ruce mi to zatím nepřijde moc reálné. S kamarádem ze Zachraň jídlo jsme se vypravili vyzkoušet si dumpster diving po pražsku – rozumějte hledat vyhozené jídlo v popelnicích u supermarketů přímo v srdci.. více..
12345...Poslední »