Novinky

Na zdi pod Letnou narazíte na něco zvláštního…

08. 10. 2016
Jde o výstavu Vynikající německého umělce Uliho Westphala, který do Prahy přivezl své fotografie „křivé“ zeleniny a ovoce. Lilek s nožičkou, srostlá švestka, zakroucená okurka – celkem sedm panelů bude na venkovní galerii Artwall viset až do 2. prosince. Výstava vznikla ve spolupráci s námi v rámci kampaně Jsem připraven a v den otevření jsme.. více..

Chystáme výstavu „křiváků“ v galerii Artwall

27. 09. 2016
Spolu s německým fotografem Ulim Westphalem a galerií Artwall chystáme výstavu s názvem Vynikající, která se uskuteční v rámci kampaně Jsem připraven. Už od roku 2006 fotí Uli zvláštně tvarované ovoce a zeleninu, které by se do běžného prodeje kvůli svému tvaru nedostalo. Chodí na trhy v Berlíně a vyhledává ty kousky, které nevypadají jako.. více..

Nepřestáváme paběrkovat

15. 09. 2016
Stejně jako v minulém roce, i letos už jsme několikrát vyrazili paběrkovat na pole zeleninu, která by se nedostala na stůl. Spolupracujeme při tom s pražskou a litoměřickou potravinovou bankou, které námi nasbírané jídlo přerozdělují dál, a asi desítkou zemědělců, se kterou jsme navázali spoupráci v minulém roce, a hledáme i nové zdroje. Na pole.. více..

„Křivá“ zelenina se začala prodávat v obchodech

25. 08. 2016
Asi jste zaznamenali tuhle velkou zprávu! Ledy se pohnuly a dva obchody – konkrétně Penny Market a Rohlik.cz zařadily „křivou“ zeleninu do svého sortimentu. To je skvělý krok kupředu a jsme rádi, že jsme k této změně přispěli kampaní Jsem připraven! Nyní se budeme snažit prosazovat, aby nešlo o jednorázovou marketingovou akci, ale o trvalou.. více..

Jsem připraven má na kontě už téměř 8 500 podpisů

30. 07. 2016
Počet podpisů pod prohlášením na stránce www.jsempripraven.cz stále narůstá! Jsou vaši známí připraveni kupovat si a zpracovávat i „nedokonalé“ výpěstky? Přepošlete jim odkaz na stránku. Známé osobnosti nás podporují. Spisovatelka Kateřina Tučková nám napsala: „Jako autorku mě oslovují příběhy, v nichž se můžu zabývat problémem, který se nám nezdál dost podstatný, a přece přináší zásadní.. více..

Jste připraveni? Víme, že ano!

15. 06. 2016
Až 20 % zemědělské produkce se nedostane k zákazníkům, a to kvůli přísným nárokům prodejců na její vzhled. Proto jsme spustili kampaň Jsem připraven a stránku www.jsempripraven.cz, kde se problému dozvíte víc a hlavně můžete svým podpisem aktivně přispět k tomu, aby se současná situace změnila. Podepsáním výzvy na www.jsempripraven.cz dáváte najevo, že jste ochotni kupovat.. více..

Obchody budou muset darovat jídlo. Podpořte schválení zákona právě teď

25. 04. 2016
Minulý týden nás potěšila zpráva, že Poslaneckou sněmovnou prošel návrh zákona, kterým se zase o kousek můžeme přiblížit zodpovědnějšímu nakládání s jídlem. Díky novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích budou mít supermarkety a jiné potravinové provozovny o rozloze větší než 400 m2 povinnost darovat jídlo, které by jinak vyhodily. Neprodejné, ale poživatelné jídlo, budou muset.. více..

Jídlo, které jsme uchránili od kontejneru

15. 03. 2016
Před časem nám přistála v e-mailu tato zpráva: „Dobrý den, jako sklad se občas potkáme s tím, že náš zákazník už nemůže prodat ovoce či zeleninu a ta jde buď ke skrmení, nebo do bioodpadu. Například dnes se to týkalo asi tuny a půl jarní cibulky a dvou palet brokolice … většinou se nejedná o.. více..

V Dánsku otevřeli první supermarket s přebytky. Rozhovor přímo z místa!

25. 02. 2016
Nezisková organizace DanChurch Aid otevřela v Kodani supermarket s přebytky WeFood. Obchod cílí jak na chudší dánské vrstvy, tak i na ekologicky smýšlející spotřebitele. Jak funguje? Přebytečné jídlo, které producenti nechtějí, protože by ho v běžných supermarketech neudali kvůli vzhledu nebo uplynulé době minimální trvanlivosti, vyzvedávají dobrovolníci. WeFood spolupracuje hlavně s velkými řetězci Føtex a Danske.. více..

Ve Francii darovali jídlo ve velkém už před přijetím zákona. V Čechách máme rezervy

10. 02. 2016
Přinášíme rozhovor s Fabricem Martinem Plichtou, ředitelem České Federace potravinových bank. Povídali jsme si o současné situaci na poli darování potravin u nás i ve Francii. (Foto: www.ihned.cz) Pomohlo Potravinové bance Praha zrušení DPH z darovaných potravin, které vstouplo v platnost na konci roku 2014? Zvýšil se nějak přísun darovaného jídla? Ano, pomohlo. Ale co.. více..

Začněte paběrkovat i u vás!

12. 01. 2016
Máte chuť začít paběrkovat po vzoru Zachraň jídlo? Pak není nic jednoduššího než si stáhnout náš nový manuál. Díky němu se dozvíte, jaké kroky je třeba podniknout, aby byl váš start co nejhladší. Začít paběrkovat není nic těžkého. Přípravy lze stihnout za jeden až dva měsíce. A výsledek, ten se za tu snahu vyplatí! Stáhněte.. více..

VIDEO: Jak se vařila Křivá polévka?

03. 01. 2016
Zahnutá mrkev, malý brambor, žlutý květák. V naší „Křivé polévce“ jste je nemohli rozeznat od jejich perfektněrovných, velikých a barevně vyhovujících příbuzných. V sobotu 5. září jsme vařili ze zeleniny, která je pro obchody málo lákavá a na stůl k lidem by se nikdy nedostala. Nejen, že se rozdalo všech 2000 porcí bramboračky, minestrone a.. více..
1234