Novinky

Plýtvání ve světě: Afrika ztrácí na poli, Amerika moc nakupuje

20. 05. 2018
Do roku 2030 se OSN zavázala snížit plýtvání potravinami o 50 %. Abychom toho opravdu dosáhli, musí lidé začít tento ambiciózní cíl plnit. Neznamená to ale pro všechny to samé. Věděli jste, že v různých oblastech světa se plýtvá jinak?  Informuje o tom zpráva SDG Target 12.3 on Food Loss and Waste z roku 2017,.. více..

Inspirujeme akční lidi v jižních Čechách

15. 05. 2018
Paběrkování je skvělý způsob, jak dát lidem vědět, že se jídlo vyhazuje i na samém počátku potravinového řetzce. Kdo by se neslitoval nad křivými mrkvičkami, nažloutlými květáky nebo přerostlými cuketami, které zůstanou na poli? Lásku k vypěstované zelenině a solidaritu s lidmi, kterým se jídlo nedostává, jsme letos kromě Polabí začali pěstovat i v jižních.. více..

Norské obaly potravin nutí k zamyšlení

10. 05. 2018
Společnost Tine, která patří k norským mlékárenským gigantům, představila v lednu letošního roku nepatrnou, ale zásadní změnu na etiketách svých produktů. Přečtěte si, jak málo stačí k tomu, aby se omezilo plýtvání. Nejenom v Norsku ztotožňují lidé označení “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”. Zatímco produkt s prošlou minimální lhůtou trvanlivosti je jedlý (jen už není zaručena nejvyšší jakost),.. více..

Přihlas se k nám na pozici business coordinator

09. 05. 2018
Za poslední dva roky se na nás stále častěji obrací firmy, které mají zájem vzdělávat své zaměstnance v otázkách plýtvání potravinami. Proto jsme jim začali nabízet praktické workshopy, jak vyrobit pesto z mrkvové natě, diskutujeme s nimi po shlédnutí dokumentu nebo je bereme paběrkovat na pole v rámci teambuildingu. Kromě toho firmám nabízíme informační kampaň.. více..

Jídlo zdarma v Kodani díky spolku Foodsharing

07. 05. 2018
Saimona Skurichina začalo zbytečné vyhazování jídla pálit před čtyřmi lety, když pracoval  jako kuchař. Přebytečné jídlo z restaurace nabízel přátelům, nebylo to ale příliš efektivní. Na jaře 2016 proto stál u založení spolku Foodsharing Copenhagen, který z obchodů vyzvedává zeleninu, ovoce a pečivo určené k vyhození a rozdává je veřejnosti. Za dva roky rozdali na.. více..

Fotoreport: Zátiší ze zkaženého jídla upozorňuje na plýtvání

01. 05. 2018
Sérií fotek s názvem One Third chce rakouský fotograf Klaus Pichler ukázat největší problém vyspělého světa – plýtvání potravinami. Název Jedna třetina odkazuje na konkrétní procento potravin, které se na světě vyhodí. Pichler představuje produkty zemědělského a potravinářského průmyslu v různých fázích rozkladu, do kterých nechal čerstvě zakoupené jídlo provokativně zkazit. Každá fotografie je doplněna doprovodným textem,.. více..

Světoznámý šéfkuchař mění zbytky na nové ingredience

28. 04. 2018
Tři Michelinské hvězdy ani umístění mezi top 5 restauracemi světa mu nestačí. Uznávaný italský šéfkuchař Massimo Bottura se ještě rozhodl popularizovat problematiku potravinového odpadu. Přeměňuje zbytky potravin na nové pokrmy a jeho aktivity se těší stále větší oblibě. Bottura založil sdružení Food for Soul, vymyslel koncept komunitních kuchyní a napsal také knihu Chléb nad zlato.  Food for.. více..

Snížíme plýtvání jídlem na polovinu, rozhodl Evropský parlament

24. 04. 2018
V Evropské unii každoročně vyhodíme téměř 88 milionů tun potravin v celkové hodnotě 143 miliard eur. Poslanci Evropského parlamentu si uvědomují vážnost tohoto problému a minulou středu rozhodli, že bychom do roku 2030 měli snížit toto množství na polovinu. Jednotlivé členské státy sice nemají povinnost tento ambiciózní závazek přijmout, povinně ale musí začít měřit množství.. více..

Zachraň jídlo a zaplať kolik chceš

16. 04. 2018
Berlín, čtvrť Wedding. Nachází se zde místo s názvem Das Baumhaus, kde se každý týden pořádá večeře z potravin, které by jinak byly vyhozeny. Měsíčně se tak zachrání zhruba 1,5 tuny jídla. Večeři připravují dobrovolníci z The Real Junk Food Project (TRJFP), iniciativy, která se rozrůstá po celém světě. Jak to chodí Je čtvrtek večer a já.. více..

Cože! Ty ještě neklíčíš?

12. 04. 2018
Jen málo lidí baví jíst to samé pořád dokola. Najít nějaký neotřelý způsob zpracování surovin proto vždy potěší. O to víc, když potravinu několikanásobně zhodnotíte, tak je tomu třeba při klíčení semínek. Slýcháte o něm teď taky často? Seznamte se, ať jste v obraze. Výhody klíčení Suchá semena, ořechy, zrna a fazole mohou být těžko.. více..

Kolik plýtvá váš soused? A co je ještě normální?

08. 04. 2018
Spotřebitelé jsou zodpovědní až za polovinu ze všeho vyhozeného jídla (a nejde jen o jídlo, ale taky o náklady na dopravu, zbytečné obaly, energie nebo pitnou vodu). Jak ale efektivně předat tuhle zprávu dál? Pojďme dělat motivační kampaně správně “V projektu Evropské unie proti plýtvání potravinami REFRESH jsme pátrali po tom, jaký je hlavní faktor,.. více..

4 jedlé rostliny, které najdete za domem

05. 04. 2018
Jaro už je oficiálně tady a příroda se začíná zelenat. Načerpejte sílu nejen ze slunce, ale také z čerstvých rostlin. I za vaším domem určitě rostou jedlé poklady, o kterých jste nevěděli. A využívání sezónních a lokálních surovin je přeci nejlepší! Tak do toho. Kopřivy Kdo by řekl, že tak nepříjemný plevel je léčivá bylina, která.. více..
12345...Poslední »