Novinky

Pěstování salátu je dřina. Příště už ho jen tak nevyhodíte!

14. 09. 2017
Domácnosti mohou až za 40 % potravinového odpadu. A protože se nejvíce vyhazuje pečivo a zelenina, vydali jsme se do Polabí po stopách salátu, abychom zjistili, kolik přesně práce a zdrojů přijde vniveč s jednou shnilou a vyhozenou hlavičkou takové zeleniny. Co všechno se musí stát, než se dostane do vaší salátové mísy? Podívejte se.. více..

Chceš se přidat k týmu Zachraň jídlo?

03. 08. 2017
Hledáme nové členy a členky týmu, přidáte se k nám? Asistent/ka PR Na podzim chystáme kampaň zaměřenou na teenagery a hledáme člověka, který má blízko k sociálním sítím a ke způsobu komunikace mladé generace. Zároveň potřebujeme pomoct s klasickým PR (psaní newsletterů, monitoring médií atd.). Proto hledáme asistenta/ku na poloviční úvazek na dobu září –.. více..

Díky, že jste si s námi zajamovali

20. 07. 2017
Jam session byla ve znamení skvělé atmosféry. Díky, že jste ji spolu s námi vytvořili! Kromě skvělých džemů a čatní jsme nakládali cukety, dělali znalostní kvízy, pojídali ovoce, poslouchali hudbu a divadlo a užívali si příjemné odpoledne. Na fotky z akce se můžete podívat v tomto Facebookovém albu. Co se během dne událo: Během Jam.. více..

Přípravy na Jam session jsou v plném proudu

04. 07. 2017
Tři hrnce, tři kuchaři, ovoce a zelenina. Tři, dva, jedna, teď: Zachraň jídlo chystá další akci. Jmenuje se Jam session a kromě 1000 uvařených džemů, které si budete moct odnést zdarma, si na akci zajamuje řada kapel. Přijďte 16. července od 14 hodin do Tiskárny na vzduchu v Praze. Proč jsme se rozhodli vařit džemy?.. více..

Hurá na pole! Paběrkovací sezóna je zahájena

15. 06. 2017
Tak a máme to za sebou – první letošní paběrkování. V úterý ve tři hodiny jsem spolu s dobrovolnicemi Nicole, Terezou, Míšou a novou koordinátorkou paběrkování Bárou Kousalovou vyrazil paběrkovat. Čekaly na nás křivé mrkve, kedlubny, „příliš malé“ zelí a cibule. Ještě než jsme dojeli do Zálezlic k panu zemědělci Hankovi, zastavili jsme se ve velkoskladu za.. více..

Co ví o plýtvání jídlem mladá generace? Máme za sebou pilotní vzdělávací projekt

15. 06. 2017
Celkem 80 žáků absolvovalo pilotní vzdělávací projekt, ve kterém jsme se zaměřili na plýtvání potravinami. Studenti ve věku 13 – 15 let monitorovali, kolik jídla se vyhodí u nich doma v kuchyni, za úkol dostali vymyslet „záchranářský“ recept z potravin, které se v jejich domácnostech nejčastěji vyhazují, nebo nafotit zajímavé tvary ovoce a zeleniny, na.. více..

Jednoduchost, kreativita a šetrnost – principy, které zachraňují jídlo v restauracích

01. 06. 2017
„Na odpad se při vaření musí myslet dopředu – když budu chtít zbytky zkrmit, nemůžu použít ostré koření nebo konvenienci,“ říká kuchař Michal Hromas, který prošel různými typy podniků – vyzkoušel si luxusní restaurace, ale i vývařovnu. Dnes vaří v pražském Crossu a se Zachraň jídlo si povídal o tom, co je pro něj v.. více..

Získali jsme Cenu SDGs! Děkujeme za podporu

30. 05. 2017
Naše kampaň Jsem připraven získala ocenění v rámci prvního ročníku Cen SDGs, které oceňují projekty naplňující cíle udržitelného rozvoje OSN. Z rukou vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a vedoucího Informačního centra OSN Michala Broži jsme převzali cenu, a to díky vám! Vyhráli jsme totiž v kategorii Veřejná sféra na základě hlasování veřejnosti, za což vám.. více..

Cirkulární ekonomika je o střídmosti a selském rozumu

05. 05. 2017
„Dříve jsme měli soběstačné domácnosti, vesnice, regiony. Kvůli globalizaci a rychlosti růstu naší spotřeby se vše změnilo a klimatické změny nás dostávají do situace, kdy musíme začít přemýšlet jinak a přebrat zodpovědnost za to, co spotřebováváme i produkujeme,“ říká Soňa Jonášová, která je ředitelkou Institutu cirkulární ekonomiky. Problematika udržitelného zemědělství, uzavřených materiálových toků a soběstačných.. více..

Dokument, který shnuje naše poznatky o „křivé“ zelenině a ovoci

20. 04. 2017
Už od roku 2015 se zabýváme tím, jak využít všechnu zemědělskou produkci, která se u nás vypěstuje, včetně té tak zvaně „křivé“, jež neodpovídá estetickým standardům. Minulý rok jsme spustili kampaň Jsem připraven a její součástí byl průzkum mezi zemědělci a kulaté stoly s odborníky. Závěry z tří desítek rozhovorů o situaci v českém zemědělství.. více..

Co o nás prozrazuje odpad? Odpověď přináší věda zvaná garbologie

11. 04. 2017
Lenka Brunclíková je plzeňská garboložka, která zkoumá, co vše vyhazujeme a jakou hodnotu v naší společnosti věci mají. Jaké jídlo nejčastěji letí do koše a proč? A chovají se lidé ve městě jinak, než obyvatelé vesnice? Udělali jsme s ní rozhovor, který se samozřejmě točí okolo toho, co nás zajímá – okolo potravinového odpadu. Co.. více..

„Ta radost, když ze zbytků vymyslíte skvělé jídlo“

09. 04. 2017
Zuzka Štěpničková miluje dobré jídlo. Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. K Zachraň jídlo se připojila před dvěma lety a za tu dobu vytvořila pěknou řádku tak zvaných záchranářských receptů,.. více..
12345