Novinky

Až 35 procent jídla ze školních jídelen skončí v koši

16. 11. 2017
Když se řekne školní jídelna, mnohým se vybaví legendární UHO – univerzální hnědá omáčka. Případně to, jak byli s plnými talíři nechtěného jídla vraceni zpátky ke stolu, aby dojedli aspoň to maso. Situace se mění a kvalita českých jídelen roste. Není výjimkou, že se dětem podává zdravé jídlo, jako je pohanka, bulgur, cizrna apod., nicméně.. více..

Přidejte se k soutěži Vyliž to!

06. 11. 2017
Fotíte si svoje jídlo před tím, než se do něho pustíte? A co kdybyste si vyfotili vyjedený talíř? V soutěži Vyliž to! můžete za takovou fotku navíc vyhrát i luxusní večeři se členy Zachraň jídlo a s hvězdami Instagramu Nicole a Lucií Ehrenbergerovou (A Cup of Style), Anie Songe a Kate Rezkovou. Smyslem soutěže je upozornit.. více..

Dumpster diving po žižkovsku

30. 10. 2017
Objednávám si v kavárně chai latté, čekám a připadám si trochu legračně. Za chvíli se totiž nejspíš budu hrabat v popelnicích, jenže s tímhle indickým drinkem v ruce mi to zatím nepřijde moc reálné. S kamarádem ze Zachraň jídlo jsme se vypravili vyzkoušet si dumpster diving po pražsku – rozumějte hledat vyhozené jídlo v popelnicích u supermarketů přímo v srdci.. více..

Kupte si vstupenku na benefiční zero-waste večeři

09. 10. 2017
Ve spolupráci se společností Zátiší Group připravujeme luxusní večeři ve stylu zero-waste, tedy bez tvorby zbytečných odpadů. Vaření delikátního menu se zhostí špičkový kuchař Scott van Wagenen z restaurace Satsang a Stanislava Marková, šéfkuchařka z restaurace Žofín Garden, kde se večeře 19. října od 19 hodin uskuteční. Výtěžek z prodeje vstupenek půjde na podporu našich.. více..

Pěstování salátu je dřina. Příště už ho jen tak nevyhodíte!

14. 09. 2017
Domácnosti mohou až za 40 % potravinového odpadu. A protože se nejvíce vyhazuje pečivo a zelenina, vydali jsme se do Polabí po stopách salátu, abychom zjistili, kolik přesně práce a zdrojů přijde vniveč s jednou shnilou a vyhozenou hlavičkou takové zeleniny. Co všechno se musí stát, než se dostane do vaší salátové mísy? Podívejte se.. více..

Chceš se přidat k týmu Zachraň jídlo?

03. 08. 2017
Hledáme nové členy a členky týmu, přidáte se k nám? Asistent/ka PR Na podzim chystáme kampaň zaměřenou na teenagery a hledáme člověka, který má blízko k sociálním sítím a ke způsobu komunikace mladé generace. Zároveň potřebujeme pomoct s klasickým PR (psaní newsletterů, monitoring médií atd.). Proto hledáme asistenta/ku na poloviční úvazek na dobu září –.. více..

Díky, že jste si s námi zajamovali

20. 07. 2017
Jam session byla ve znamení skvělé atmosféry. Díky, že jste ji spolu s námi vytvořili! Kromě skvělých džemů a čatní jsme nakládali cukety, dělali znalostní kvízy, pojídali ovoce, poslouchali hudbu a divadlo a užívali si příjemné odpoledne. Na fotky z akce se můžete podívat v tomto Facebookovém albu. Co se během dne událo: Během Jam.. více..

Přípravy na Jam session jsou v plném proudu

04. 07. 2017
Tři hrnce, tři kuchaři, ovoce a zelenina. Tři, dva, jedna, teď: Zachraň jídlo chystá další akci. Jmenuje se Jam session a kromě 1000 uvařených džemů, které si budete moct odnést zdarma, si na akci zajamuje řada kapel. Přijďte 16. července od 14 hodin do Tiskárny na vzduchu v Praze. Proč jsme se rozhodli vařit džemy?.. více..

Hurá na pole! Paběrkovací sezóna je zahájena

15. 06. 2017
Tak a máme to za sebou – první letošní paběrkování. V úterý ve tři hodiny jsem spolu s dobrovolnicemi Nicole, Terezou, Míšou a novou koordinátorkou paběrkování Bárou Kousalovou vyrazil paběrkovat. Čekaly na nás křivé mrkve, kedlubny, “příliš malé“ zelí a cibule. Ještě než jsme dojeli do Zálezlic k panu zemědělci Hankovi, zastavili jsme se ve velkoskladu za.. více..

Co ví o plýtvání jídlem mladá generace? Máme za sebou pilotní vzdělávací projekt

15. 06. 2017
Celkem 80 žáků absolvovalo pilotní vzdělávací projekt, ve kterém jsme se zaměřili na plýtvání potravinami. Studenti ve věku 13 – 15 let monitorovali, kolik jídla se vyhodí u nich doma v kuchyni, za úkol dostali vymyslet “záchranářský” recept z potravin, které se v jejich domácnostech nejčastěji vyhazují, nebo nafotit zajímavé tvary ovoce a zeleniny, na.. více..

Jednoduchost, kreativita a šetrnost – principy, které zachraňují jídlo v restauracích

01. 06. 2017
“Na odpad se při vaření musí myslet dopředu – když budu chtít zbytky zkrmit, nemůžu použít ostré koření nebo konvenienci,” říká kuchař Michal Hromas, který prošel různými typy podniků – vyzkoušel si luxusní restaurace, ale i vývařovnu. Dnes vaří v pražském Crossu a se Zachraň jídlo si povídal o tom, co je pro něj v.. více..

Získali jsme Cenu SDGs! Děkujeme za podporu

30. 05. 2017
Naše kampaň Jsem připraven získala ocenění v rámci prvního ročníku Cen SDGs, které oceňují projekty naplňující cíle udržitelného rozvoje OSN. Z rukou vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a vedoucího Informačního centra OSN Michala Broži jsme převzali cenu, a to díky vám! Vyhráli jsme totiž v kategorii Veřejná sféra na základě hlasování veřejnosti, za což vám.. více..
12345