Jam session

V zemích Evropské unie se každý rok vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu v hodnotě asi 143 miliard eur. Nejvíce k tomu přispívají domácnosti, které jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu – jedná se o nezužitkovné jídlo i odpad například ve formě slupek. To je v přepočtu asi 173 kilogramů na osobu.

Na tento fakt upozornila akce Jam session, která se uskutečnila 16. července 2017 od 14.00 v Tiskárně na vzduchu v Praze. Ve třech hrncích jsme uvařili 1000 skleniček džemu z ovoce a zeleniny, které by jinak přišly vniveč, a rozdali jsme je. K rozebrání bylo na místě přebytečné ovoce, které jsme získali z velkoskladů a od zemědělců a nenašlo by už využití. Společně jsme se zabývali tématem skladování v domácnostech: nevhodné skladování je totiž jedním z nejčastějších důvodů, proč se vyhazuje. Uspořádali jsme také workshop nakládání cuket.

Zazněla živá hudba v podání kapel The Sydicate, Sarma band, LeDva, kytaristy Toniho Rose, Johannes Benze a DJ Wokurky. Na akci jste mohli navštívit informační stánek Zachraň jídlo a také stánky neziskových projektů Kokoza, Frusack a Ekosáčky.cz.

Na odpoledních workshopech jsme se zabývali tím, jak ušetřit peníze v domácnosti za zbytečně vyhozené jídlo, a to například díky správnému systému skladování v lednici a ve spíži. My všichni – koncoví spotřebitelé – jsme totiž zodpovědní za největší část z celkového objemu vyhozených potravin.

Pár faktů o Jam session:

  • Během Jam session se rozdalo 1000 skleniček džemu
  • Uvařilo se a rozdalo 960 kg ovoce a zeleniny
  • Hodnota tohoto jídla by byla cca 50 000 Kč
  • Uvařilo se 210 litrů džemu ve 3 hrncích
  • Džem v každém hrnci se vařil asi 4 hodiny
  • Do příprav akce a na místě se zapojilo 82 dobrovolníků
  • Do vědomostní soutěže o správném skladování a nakupování se zapojilo 35 lidí
  • Rozdali jsme také 130 skleniček nakládaných cuket
  • Do příprav se zapojili 4 šéfkuchaři

 

Partneři