Vaječné SOS: co s přebytkem z Velikonoc?

Hody, hody! Velikonoce jsou tu, tak se vyzbrojíme pořádnými vajíčkovými recepty. Ať už vám v kuchyni zbudou syrová vejce po vyfukování nebo vařená z koledy, všechny zachráníme.

Syrová

Vyfukování vajec je u nás oblíbené, co ale se zbylými žloutky a bílky? Stačí si přípravu na svátky promyslet.

  • Po tom, co vajíčka vyfouknete ze skořápek, využijte je na pečení tradičního mazance nebo velikonoční nádivky.
  • Pokud už máte napečeno, můžete vejce využít na skvělý francouzský toast z mazance nebo jarní chuťovku – obalovaný medvědí česnek.
  • Hodně vajec zachráníte v chlebové buchtě – s ní navíc spotřebujte jakékoliv tvrdé pečivo, které nestihnete zpracovat na chlebíčky.
  • Zbyly bílky? Sladké pusinky či makronky nikdo neodmítne.
  • Žloutky zpracujte do domácí majonézy a vylepšete s ní bramborový salát.

Vařená

Co s koledou? Receptů je spousta a vajíčka se vám tak rozhodně nepřejí. Vařené vejce vám v lednici vydrží i deset dní, tak naplánujte týdenní menu, ve kterém zkusíte víc, než jen vejce natvrdo, chleba a sůl.

Tak dobrou chuť! Více záchranářských receptů najdete zde.

 

 

Foto: Zachraň jídlo

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru