VAJEČNÉ SOS: CO S PŘEBYTKEM Z VELIKONOC?

Hody, hody! Velikonoce jsou tu, tak se vyzbrojíme pořádnými vajíčkovými recepty. Ať už vám v kuchyni zbudou syrová vejce po vyfukování nebo vařená z koledy, všechny zachráníme.

Syrová

Vyfukování vajec je u nás oblíbené, co ale se zbylými žloutky a bílky? Stačí si přípravu na svátky promyslet.

  • Po tom, co vajíčka vyfouknete ze skořápek, využijte je na pečení tradičního mazance nebo velikonoční nádivky.
  • Pokud už máte napečeno, můžete vejce využít na skvělý francouzský toast z mazance nebo jarní chuťovku – obalovaný medvědí česnek.
  • Hodně vajec zachráníte v chlebové buchtě – s ní navíc spotřebujte jakékoliv tvrdé pečivo, které nestihnete zpracovat na chlebíčky.
  • Zbyly bílky? Sladké pusinky či makronky nikdo neodmítne.
  • Žloutky zpracujte do domácí majonézy a vylepšete s ní bramborový salát.

Vařená

Co s koledou? Receptů je spousta a vajíčka se vám tak rozhodně nepřejí. Vařené vejce vám v lednici vydrží i deset dní, tak naplánujte týdenní menu, ve kterém zkusíte víc, než jen vejce natvrdo, chleba a sůl.

 Tak dobrou chuť! Více záchranářských receptů najdete zde.

 

Text: Amálie Knotová, Petra Čížková