Co ví o plýtvání jídlem mladá generace? Máme za sebou pilotní vzdělávací projekt

Celkem 80 žáků absolvovalo pilotní vzdělávací projekt, ve kterém jsme se zaměřili na plýtvání potravinami. Studenti ve věku 13 - 15 let monitorovali, kolik jídla se vyhodí u nich doma v kuchyni, za úkol dostali vymyslet "záchranářský" recept z potravin, které se v jejich domácnostech nejčastěji vyhazují, nebo nafotit zajímavé tvary ovoce a zeleniny, na které narazili při nakupování.

Výukové hodiny proběhly v průběhu jara ve čtyřech třídách na Základní škole Kladská a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze. Reakce na hodiny, které společně vytvořili členové Zachraň jídlo Veronika Kučerová a David Hájek, byly pozitivní. Podle učitelky Petry Dufkové z Gymnázia prof. Jana Patočky byly děti z vyučovacích hodin nadšené a dozvěděly se spoustu nových a praktických věcí.

Pilotní vzdělávací projekt je první vlaštovkou, díky níž se chceme dozvědět informace o tom, jak vyhazování jídla vnímá mladá generace. Během vyučovacích hodin se diskutovalo a na závěr žáci vyplnili dotazník o svém chování. Informace o přístupu mladých lidí k vyhazování potravin zúročíme během podzimní soutěže zaměřené na věkovou skupinu 13 – 18 let, která vtipnou formou upozorní na problém vyhazování jídla na úrovni spotřebitelů.

V rámci pilotního projektu vznikla brožura Neplýtvej a yes a pracovní listy s informacemi a radami, jak se chovat zodpovědně k jídlu: například jak správně skladovat potraviny v lednici.

 

Foto: Jana Čerevková

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru