V luxusní restauraci uvaří z vyřazených dýní

Další dobrá věc se podařila! Domluvili jsme spolupráci mezi zemědělcem Vojtou Sýkorou z Dobré farmy a resturací V Zátiší. Z vyřazených dýní, které se nedostanou do prodeje kvůli nevyhovující barvě nebo velikosti a nezužitkovaly by se, uvaří šéfkuchař Igor Chramec mezi 17. a 21. říjnem luxusní jídla.

Když jsme si minulý rok přijeli do Dobré farmy pro stovky kilo špagetových dýní pro potravinovou banku, ukazoval nám farmář Vojta dýně, které tu zůstaly navíc. Šlo o vyřazené kousky roztodivných odrůd. Buď nebyly dostatečně vybarvené, nebo byly moc malé, uvnitř ale byly naprosto zralé. Nechápali jsme, proč by se neměly dostat k zákazníkům. Proto jsme letos v rámci kampaně Jsem připraven domluvili spolupráci, která – jak doufáme – bude pokračovat.

Od 17. 10. do 21. 10. dostanou hosté ve fine diningové restauraci V Zátiší menu z vyřazených dýní od Vojty Sýkory. Na obrázku výš můžete vidět, jak taková vyřazená dýně vypadá! (Foto z minulého roku, kdy jsme přijeli na pole paběrkovat).

Na talířích hostů se promění v polévku z muškátové dýně, cizrny a kokosového mléka, ochutnají pražmu královskou a dýňové ʺšpagetyʺ s oregánem, dýňové pyré, nakládanou máslovou dýni a další pochoutky.

dynovy-kolacek-sorbet-z-jablek-miso-butterscotch-omacka-na-web

Chceme tím ukázat, že jde především o chuť, ne o vzhled potravin, které se na Dobré farmě pěstují dokonce v bio kvalitě. Byla by je přece škoda vyhodit! A máme radost, že se k tomu hlásí i jedna z nejlepších restaurací u nás.

Myslíte si, že má naše práce smysl? Přispějte nám na další činnost. Děkujeme!

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru